Hoppa till innehållet
Margareta Grauers_ltu.jpeg
Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska och föreläsare. Foto: Privat

Svårläkta sår ett stigande problem

Publicerad: 22 september 2014

Sveriges befolkning ökar och diabetes blir allt vanligare. Det betyder att problem med svårläkta växer. Smärta och nedsatt livskvalitet drabbar patienter. För hälso- och sjukvården krävs mycket resurser och kostnader för behandling.
Intresset för mer kunskap är stort i hela länet. Det visar antalet anmälda till föreläsningen Svårläkta sår.

Svårläkta sår innefattar bensår, fotsår och trycksår och kräver alltmer resurser. I höst kom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, med en rapport som fastslår att förekomsten och kostnader beräknas stiga.

Stort intresse från landsting och kommuner

På Luleå tekniska universitet finns en medvetenhet om problemet och studenter har tidigare tagit del av föreläsningar om Svårläkta sår. Föreläsningarna har varit väldigt populära.  Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska och föreläsare om sår och sårbehandling från Stockholm, har föreläst under flera år på universitet.

Den 25 september finns hon på plats igen och den här gången har landsting och kommuner i länet bjudits. Intresset är större än beräknat och drygt 40 deltagare från hela länet har anmält sig. Även cirka 20 distriktssköterskestudenter tar del av föreläsningen.
– Det är viktigt att det finns en diagnos om vad det är för sår så sjuksköterskorna vet hur det ska behandlas. Ett enkelt sår kan bli ett svårt sår om arbetet inte sker strukturerat. Går inte såret att läka ska vi med rätt smärtbehandling se till att patienten inte har ont. Vi vill ge dem ett värdigt liv, säger Margareta Grauers.

Gunhild.jpg
Universitetsadjunkt, Gunhild Glanberg Persson, Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång

Stort lidande

Under föreläsningen lyfts de diagnoser som finns. Besökarna får även kunskap i kompressionsbehandling och smärt- och läkningshämmande faktorer.
– Det är viktigt att studenterna får kunskaper om svårläkta sår i utbildningen. Vi blev positivt överraskade över det stora intresset ute i verksamheterna. Det bevisar att svårläkta sår är ett stort problem och att vården och omhändertagandet i länet kan blir bättre, säger arrangör Gunhild Glanberg Persson, universitetsadjunkt vid Institutionen för hälsovetenskap.

Hon har själv jobbat som distriktssjuksköterska. Några av hennes patienter behövde behandling som tog en hel förmiddag och upprepades 2-3 gånger i veckan.
– Patienten mår dåligt. Det är väldigt smärtsamt och de tycker att de luktar illa och vill inte gå till exempel till affären. Lidandet och kostnaderna är väldigt stora, fortsätter Gunhild.