Besöker universitet i Hanoi

Publicerad: 9 januari 2015

Malin Henriksson och Päivi Juuso har avslutat lärarutbytet i Vietnam där de undervisade i omvårdnad under tre veckor vid Hanoi Medical University.
– Det finns tydliga skillnader på universiteten och sättet att undervisa, men också många likheter. Vi kan lära mycket av varandra, säger Malin Henriksson.

Väl på plats tog de nyanlända svenska lärarna sig an en kulturell skillnad och hyrde en moped för att enkelt ta sig runt i staden. Det som behövdes var hjälm, munskydd och en sjal.
– Trafiken är som ett organiserat kaos och man tittar aldrig bakåt, utan bara framåt, säger Malin Henriksson som gillade utmaningen och spänningen med trafiken.

Respekterade lärare

Redan första dagen fick de uppleva en så kallad Teacher´s day, där studenterna gav gåvor och blommor till sina lärare för att hedra och visa uppskattning över allt de lärt dem.
– Vi fick var sin stor bukett blommor och det hade vi inte förväntat oss. Det är en tradition vi gärna tar med oss tillbaka till Sverige, skrattar Malin.
– Lärarna är väldigt respekterade och blir servade på ett annat sätt än vad vi är van vid, genom att till exempel få serverat vatten och te varje morgon av studenterna, fortsätter Päivi Juuso.

Svenskt perspektiv i undervisningen

Undervisningen sker under sex dagar i veckan och de svenska lärarna fokuserade sin undervisning på kvalitativ metod och hemsjukvård med utgång från bland annat den egna forskningen. Klasserna bestod av 20-30 studenter, som till en början var blyga men efterhand visade stort intresse och stor nyfikenhet.
– Efter ett tag blev det mycket interaktion i klassrummet, vilket är väldigt roligt och stimulerande för oss som lärare, säger Päivi.

Studenternas undervisning baseras på amerikansk litteratur och Malin och Päivi försökte förmedla svenska perspektiv.
– De har stor kunskap om internationellt perspektiv och kan relatera detta till hur det ser ut utifrån deras egen kontext. Det är något som vi blev imponerade av. De är nyfikna på att lära sig mer, säger Päivi.

Trångbodda studenter

De blev även inbjudna av några studenter att titta på campus studentboenden. En sovsal var cirka 35 kvadratmeter och delades av 10 studenter. Det fanns fem våningssängar och kläderna hängdes på linor i taket.
– Som svensk är det svårt att förstå hur de kan leva så trångt, men de är vana och lever tätt ihop. De är väldigt familjeorienterade och det märks när någon i familjen är inlagd på sjukhus och då spelar hela familjen en stor roll. Till skillnad från oss som sätter en dygd i att klara oss själva, säger Malin.

Samarbetet fortsätter

Malin och Päivi tror definitivt att ett samarbete skulle gynna båda universiteten och att det finns mycket att lära av varandra.
– De är duktiga på att använda kvantitativ metod i utbildningen och vi kan komplettera med vår kunskap om kvalitativ metod, säger Päivi.
– Vi har också haft givande diskussioner med kollegor vad gäller arbete med kursplaner och examinationer, fortsätter Malin.

Till våren kommer två lärare från Hanoi Medical University för att undervisa sjuksköterskestudenter och jobba vidare med att hitta former för studentutbyte.

– Hindret för ett studentutbyte är att vi inte har undervisning på engelska. Det är något vi redan jobbar med och kommer att utveckla, säger Malin.

Malin Henriksson

Malin Henriksson, Universitetsadjunkt