Sensorizone_vinnare
Niklas Karvonen, Basel Kikhia, Josef Hallberg och Johan Bengtsson. På bilden saknas Stefan Sävenstedt. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare kategorivinnare i regionfinal

Publicerad: 11 december 2015

Det intelligenta systemet Sensorizon vann igår kväll kategorin Life Science och Teknik i Venture Cups regionfinal och belönades med 20 000 kronor.

– Det känns väldigt roligt att vi kom så här långt i tävlingen och att vi fick visa vår produkt. Venture Cup kommer att driva vår verksamhet framåt och hjälpa oss att etablera ett första steg in på marknaden, säger Basel Kikhia, en av inititativtagarna till Sensorizon.

Under torsdagskvällen avgjordes Venture Cups regionfinal Nord i Kulturens Hus. Forskarna från Luleå tekniska universitet blev kategorivinnare med Sensorizon, ett intelligent system som mäter mönster av beteendemässiga och psykologiska symptom på demens. Informationen från Sensorizon hjälper vårdanställda att upprätthålla en helhetssyn på förändringar i sömn och humör av personen med demens. Sensorizon förbättrar vårdplanering och kvaliteten på vården på vårdhem.

– Vi behöver finansiering för att snabbare få fram en färdig tjänst för kommersiell lansering, efter provlansering tidigt 2016. Vi behöver även delta i större kontrollerade studier för att få belägg för Sensorizons goda effekter på vårdplanering och vårdkvalitet i demensboenden. Vårt team har nödvändig kompetens för att komma vidare, men vi behöver mer säljkompetens och säljpartner, fortsätter Basel Kikhia.

Åtta bidrag tävlade i fyra kategorier i Moment Affärsplan och fyra kategorivinnare utsågs.

Av kategorivinnarna valdes sedan en totalvinnare som kammade hem 100 000 kronor. Kvällens totalvinnare var bidraget SustainaLube i kategorin Miljö & Energi.

Framtagandet av Sensorizon är ett samarbete mellan forskare inom omvårdad och datavetenskap.

Stefan Sävenstedt

Stefan Sävenstedt, Professor emeritus

Organisation: Omvårdnad, Institutionen för hälsovetenskap
Josef Hallberg