Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller studerar till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter skriver uppsats i Karibien

Publicerad: 2 januari 2015

I början av januari åker sjuksköterskestudenterna Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller till Karibien för att jobba som volontärer på St John Hospice. Genom ett MFS-stipendium ska de under 8 veckor samla material till sin c-uppsats om omvårdnad vid livets slutskede. Följ deras resa via bloggen Henni och Vickie äventyrar i Antigua and Barbuda!

Varför valde ni att åka till Antigua & Barbuda i Karibien?

Vi ville upptäcka ett exotiskt land i en världsdel vi aldrig besökt. Att vi aldrig ens hört talas om landet tidigare ökade vårt intresse ytterligare. Vi vill undersöka omvårdnad i ett utvecklingsland för att få ökad kunskap om hur vården kan se ut i en annan kultur, miljö och med andra förutsättningar. Att landet dessutom har 365 stränder gjorde ju inte saken mindre spännande.

Varför valde ni att åka tillsammans?

– För att det ger en extra trygghet när man befinner sig på en ny plats och arbetar med ett känsligt ämne. Vi tror att det är bra att vi kan finnas där för varandra om vi skulle stöta på problem. Dessutom är vi goda vänner och har kul ihop, så detta borde bli en oförglömlig resa.

Vad ska er uppsats handla om?

Vår studie kommer att handla om omvårdnadsinterventioner som främjar livskvalitet vid vård i livets slutskeden. Den kommer framförallt att baseras på intervjuer med sjukvårdspersonal.

Vad har ni för förväntningar?

– Vi tror att vi kommer att träffa trevlig och hjälpsamma människor. De kontaktpersoner vi har i landet har varit mycket engagerade med att hjälpa oss med vår studie. Vi hoppas att vi kommer att få uppleva ny spännande och intressanta platser, ett tropiskt klimat och en exotisk kultur. Vi förväntar oss även att standarden på boende och sjukvård kommer att skilja sig från den vi är vana vid här hemma, bland annat så är det en stor brist på rent vatten i landet.