Hoppa till innehållet
Kaltenbornpris_LTU
Foto: Emma Söderström Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hedersamt pris för arbete med mastersutbildning

Publicerad: 27 april 2017

Peter Michaelson, biträdande professor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, mottog nyligen det nyinstiftade Kalterbornpriset för sitt arbete med mastersutbildningen Master fysioterapi, inriktning ortopedisk manuell terapi, en av de mest sökta mastersutbildningarna i Sverige.

– Priset var ett erkännande på att det jag velat åstadkomma med utbildningen, det vill säga att skapa en utbildning för fysioterapeuter där vi kan bli specialister inom OMT-området, samtidigt som alla krav på akademisk kompetens uppfylls. Att få motta priset av Freddy Kaltenborn 94 år gammal, en levande legend inom OMT-området, var lite häftigt och speciellt, säger Peter Michaelson.

Priset delades ut i Stockholm på kongressen Road to Recovery, anordnad av OMT-sektionen, en sektion inom Fysioterapeuterna som arbetar med ortopedisk manuell terapi. Priset delas ut till personer som har bevisat betydande insats inom OMT specialistområde. Syftet med priset är att hedra Freddy Kaltenborn och hans arv inom OMT, både nationellt och internationellt, förankra sektionens historiska rötter och även stimulera kliniskt kvalitetsarbete och dess vetenskapliga förankring. Priset delas ut vartannat år.

Peter Michaelson mottog ett diplom och signerad bok av norrmannen Freddy Kaltenborn, som utvecklat den så kallade Kaltenborn-metoden, vilket är en av grundbultarna till dagens specialistområde ortopedisk manuell terapi.

Motivering:

Peter Michaelson har med stort engagemang, struktur, ihärdighet och kunnande lyckats genomföra och etablera en Master i Fysioterapi med inriktning Ortopedisk Manuell Terapi som den första i sitt slag. Mastern i Luleå uppfyller såväl högskoleverkets krav på akademisk Masternivå, Fysioterapeuternas specialist förordning samt IFOMPT krav på godkänd utbildning i specialistområdet Ortopedisk Manuell Terapi. En kurs är genomförd, en andra är pågående och ett nytt intag sker hösten 2017. Detta har inneburit att fler fysioterapeuter kunnat utbilda sig inom specialistområdet men det har också inneburit att samverkan mellan kliniken och vetenskapen kommit närmre.  Vi vill på detta sätt hylla en person som möjliggjort ett lyft av fysioterapeuternas kliniska kunnande med vetenskapligt synsätt till gagn för patienterna och vården.

Kontakt

Peter Michaelson

Peter Michaelson, Biträdande professor, Huvudutbildningsledare

Telefon: 0920-493932
Organisation: Fysioterapi, Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Taggar