Hoppa till innehållet

Nepal lockade studenter

Publicerad: 24 mars 2017

Fysioterapeutstudenterna Kasper Landin och Atle Ager valde att göra sin sista verksamhetsförlagda utbildning i Nepal. Landet lockade med sina höga berg och möjligheten att ta del av hur fysioterapeuter jobbar under helt andra förutsättningar än i Sverige.

Mitt i Nepal ligger staden Bharatpur och några kilometer utanför stadskärnan ligger sjukhuset Chitwan Medical Teaching Hospital. Staden är en av de snabbast växande städerna i Nepal och längs med gatorna runt sjukhuset trängs vagnar som säljer allt från frukt och grönsaker till kläder och skor. Även inne på sjukhuset är det fullt med människor och nästan varenda brits och säng är upptagen. Fysioterapeutyrket är ännu inte så etablerat i landet och de fysioterapeuter som jobbar på sjukhuset har utbildat sig i Indien.

Vanligt med trafikskador

Under två veckor deltog fysioterapeutstudenterna från Luleå tekniska universitet vid behandlingar av patienter. På grund av svårigheter med språket var det svårt att på egen hand behandla patienterna. De vanligaste skadorna var frakturer av olika slag – speciellt på ett sjukhus.
– Trafiksituationen med många motorcyklar, brist på trafikregler och en jordbävning 2015 som förstörde många vägar, som ännu inte är fixade, gjorde att många patienter hade frakturer från trafikolyckor, säger Atle Ager.

Tillsammans med trafiksituationen, som bidrar med damm och avgaser, är sophanteringen ett stort problem för miljön i städerna. Sophanteringen är näst intill obefintlig och sopor bränns om kvällarna. Luften blir fylld av rök och smuts och tyngre att andas. Även under dagarna kan lite av föroreningarna hänga kvar i luften.

Intensiva träningsperioder

Både personalen och patienterna tyckte det var spännande och roligt att fysioterapeutstudenter från norra Sverige ville ta del av deras sätt att arbeta och leva. Studenterna märkte en tydlig skillnad i sättet att behandla patienterna. I Sverige jobbar fysioterapeuter med att motivera patienten att röra sig, gärna direkt efter operationen, och själva jobba för att må bra. Sedan görs regelbundna uppföljningar. I Nepal jobbar fysioterapeuterna med mer passiva behandlingar, vilket menas att fysioterapeuten exempelvis fokuserar mer på smärtlindrande behandling eller att manuellt mobilisera leder. Detta görs istället för att få patienterna att själva arbeta aktivt med rörlighet eller muskulära obalanser .
– De jobbade mer med intensiva träningsperioder och sen var de klara. Personalen sa att det är svårt att bestämma möten på grund av infrastrukturen och svårigheten att ta sig fram. Ibland kunde patienten ta sig dit det fanns en fysioterapeut och bo där ett par dagar för att behandlas intensivt, säger Kasper Landin. Själva fick de uppleva problemen med infrastrukturen vid en bussresa på tolv mil som tog nio timmar.

Modern värdfamilj

Genom organisationen Projects Abroad, som hjälpte till med ansökan, fick de ett boende hos en värdfamilj några kilometer från sjukhuset. Familjen bestod av en mamma med två söner på 15 och 18 år samt två syskonbarn. Pappan i familjen ansvarade för inkomsten och var frånvarande under hela deras vistelse.

– Det var en väldigt bra värdfamilj och vi åt alltid tillsammans. De var väldigt trevliga och pratade bra engelska, vilket gjorde att vi fick ta del av deras kultur på ett naturligt sätt, säger Kasper Landin.

– De kändes väldigt öppna och moderna. Vi hörde talas om andra värdfamiljer där att ingen pratade engelska och de åt aldrig tillsammans, så vi hade väldigt tur, fortsätter Atle Ager.

Vandrade mot Mount Everest

Efter veckorna på sjukhuset packade de ryggsäckarna för att vandra i Himalaya. Tillsammans med tre tjejer från Tyskland och en guide gav de sig ut på en elva dagars vandring med målet att komma till baslägret vid Mount Everest, världens högsta berg. 
– Det är en otrolig miljö att få uppleva med alla höga berg och vi träffade en massa trevliga människor som gillar att se världen, säger Atle Ager, som hade oturen att bli sjuk och fick svårt att orka vandra. Inte förrän de tre sista dagarna mådde han bättre. Gruppen kom inte ända fram till målet, men är ändå stolta över att komma upp till Gorak Shep på 5164 meters höjd.

Till våren är de färdiga fysioterapeuter och erfarenheten utomlands är något de aldrig glömmer.
– Våga ta steget att faktiskt lämna Sverige och du kommer inte att ångra dig. Möjligheterna att förlägga delar av sin utbildning utomlands är goda och det finns bra hjälp att få på vägen om man är osäker, säger Kasper Landin.

Kasper Landin och Atle Agre reste som Freemover-studenter och gjorde sin resa i Nepal under fyra veckor mellan december 2016 och januari 2017. Freemover ger möjligheten att välja det land som lockar, men studenterna får ordna allt på egen hand.