Hoppa till innehållet

Stort intresse för vårdyrken under öppet hus

Publicerad: 21 oktober 2019

Det fanns många aktiviteter att ta del av när Luleå tekniska universitet höll öppet hus. Institutionen hälsovetenskap presenterade en rad program.
– Och besökarna kunde göra en quiz om kropp, hälsa och vårdyrken. Tre lyckliga vinnare fick ryggsäck, luva och en vattenflaska, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad.

Elever från gymnasier i hela länet och delar av Västerbotten, från vuxenutbildningar och nysvenskar var inbjudna till en dag på universitetet. Sammanlagt kom ungefär 1 500 personer. De fick chansen att ta del av information om olika utbildningar, lyssna på föreläsningar och blev bjudna på lunch. Föreläsningarna handlade om allt från hur Donald Trump påverkar världen och varför folk gillar fake news till artificiell intelligens, lärande maskiner och om olika yrken inom hälsovetenskap.

– Det var många intresserade som samlades vid ställen för utbildningarna inom hälsovetenskap, säger Åsa Engström, som medverkade under dagen.Frågorna handlade om allt från hur mycket verksamhetsförlagd utbildning det är i programmen till när man kan gå specialistutbildning.

– Flera av eleverna var på det klara med vad de planerar att söka och också vad de inte tänker studera, medan andra var mer tveksamma, säger Åsa Engström.

Det var också många som ville se när universitetsadjunkt Per Lindmark visade hur modern anatomi och fysiologiundervisning sker med hjälp av 3D på storbildsskärm.