Hoppa till innehållet

Student vann SM-silver i klättring

Publicerad: 18 maj 2017

Fysioterapeutstudenten Kristoffer Lindbäck tog nyligen silvermedalj i disciplinen bouldering vid Svenska mästerskapet i klättring i Göteborg. Framöver siktar han på SM-guld och som fysioterapeut specialisera sig på klättring och klätterskador.

– Jag presterade inte på topp i finalen, men det var otroligt kul att det räckte till en andra plats, säger Kristoffer Lindbäck.

Bouldering är en gren av klättring som innebär att man klättrar upp till cirka fyra meters höjd utan rep och där tjocka madrasser lindrar fall. Banan, eller problemet som det kallas, ska vara en fysisk och intellektuell utmaning som ska klaras på fyra minuter och kan innehålla olika problem med allt från vertikalt till brant överhängande klättring. Bouldering ställer stora krav på problemlösning och kroppskontroll, men även fantasi för att lista ut vilket är det bästa sättet att klättra till toppen.

Snabbt växande sport

Tävlingen vid Svenska mästerskapen innehöll fyra problem där den tävlande fick fyra minuter på sig att klara varje boulder och hålla toppgreppet kontrollerat på flest problem med minst antal försök.

– Klättring som sport växer explosionsartat och antalet klättertillfällen i Sverige har ökat från 2004 till 2012 med totalt 265 procent, en siffra som är ännu högre idag då klättring har kvalificerat sig till OS 2020 i Tokyo, säger Kristoffer Lindbäck.

Inför en tävling tränar han genom att hitta på egna problem som han ska lösa inom fyra minuter, men fokuserar även på styrketräning, fingerträning, flexibilitet, koordination och uthållighet. Förra året tog han brons i samma tävling och har även tävlat i klättring med svenska landslaget.
– Målet är att nästa år ta guld och ständigt utvecklas och bli en så bra klättrare som möjligt, men det är klart att OS finns i baktankarna.

Specialisera sig på klätterskador

Kristoffer Lindbäck går termin tre på fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet och vissa dagar är det bara klättring, skola och mat som gäller.

– Det som lockade mig till utbildningen var möjligheten att kunna få hjälpa folk och lära mig mer om kropp och träning. Utbildningen är superintressant och allt fastnar direkt eftersom jag är så intresserad. Dessutom har jag kunnat använda det i min träning om jag håller på att få en skada eller ser tecken som tyder på att jag är på väg att ”crasha” utvärderar jag min egen träning för att se vad jag gör som orsakar problemet.

Det roligaste med utbildningen tycker Kristoffer Lindbäck är att möta patienter och nyligen träffade studenterna en patient med Parkinson.

– Det var väldigt intressant att få vara med om och det finns så mycket att lära sig inom yrket. I framtiden planerar jag att specialisera mig på klättring och klätterskador eftersom det är en snabbt växande sport och det kommer att finnas behov av fysioterapeuter som har koll på klättring.