Möt gästprofessor Jan Lexell

Publicerad: 5 februari 2016

Den 1 januari 2016 börjar skåneprofessorn Jan Lexell som gästprofessor på Insitutionen för hälsovetenskap. Han har rötter både i Luleå och på universitetet sen tidigare, och nu är han tillbaka för att på 20 procent arbeta med institutionens fortsatta forskningsarbete.

Hej Jan, vem är du?

– Jag bor i Skåne, närmare bestämt i Höör som ligger 4 mil norr om Lund, och arbetar på Lunds universitet som professor i rehabiliteringsmedicin och som överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Jag är gift med Eva, som är lektor i arbetsterapi vid Lunds universitet, och vi har tvillingar (tjej och kille) som är 12 år. Jag är uppvuxen i Luleå och har haft kvar mycket kontakt under alla år. Jag har bland annat arbetat deltid vid Sunderby sjukhus, Luleå tekniska universitet och Norrbottens-Kurirens sportredaktion. Sedan ifjol har jag även en lägenhet i centrala staden. Där vistas jag och familjen både sommar och vinter, och kan på så vis ha kvar en nära kontakt med Luleå.

Du har en gedigen meritlista. Nämn tre uppdrag som du är särskilt stolt över och varför?

– Ett av de uppdrag jag är extra stolt över är när jag från år 2000 var med och byggde upp Institutionen för hälsovetenskap, först i Boden sedan i Luleå, och den forskning som 15 år senare har lett fram till nästan 50 doktorsavhandlingar. Det var mycket inspirerande och därför är det extra kul att få komma tillbaka till Luleå tekniska universitet och vara med på nytt i institutionens framgångsrika arbete. Naturligtvis är jag mycket stolt över alla de doktorander jag fått handleda i sina avhandlingsarbeten på väg mot framgångsrika karriärer inom akademien.
Det tredje uppdraget, som jag är särskilt stolt över, är mitt arbete sedan 2008 som läkare och forskare med inriktning mot parasporten i Sverige och internationellt. Att få vara med och stödja våra elitidrottare med funktionsnedsättning i sina satsningar mot Paralympics och även bedriva forskning inom området är både spännande och utmanande. Det känns extra roligt eftersom jag kan kombinera mitt mångåriga idrottsmedicinska engagemang med mitt kliniska arbete som rehabiliteringsmedicinare.

Berätta kort om din forskning.

– Min forskning vid Lunds universitet utgår bland annat från vår kliniska verksamhet och innefattar personer med stroke, ryggmärgsskada, traumatisk hjärnskada, post-polio, multipel skleros, Parkinsons sjukdom och neuromuskulär sjukdom. Forskningen handlar om att kartlägga konsekvenserna av en skada eller sjukdom i ett livsperspektiv och utveckla rehabiliteringsmedicinska interventioner så att dessa personer kan uppnå och bibehålla bästa möjliga funktionsförmåga. Ett av våra nya forskningsområden handlar om paralympisk idrott och förekomsten av skador och sjukdomar samt betydelsen av fysisk aktivitet och organiserad idrott för personer med neurologiska funktionsnedsättningar. Jag har varit huvudhandledare för sju doktorander och är idag huvudhandledare för fyra, där två kommer att disputera under de kommande två åren.

Du börjar som gästprofessor den 1 januari 2016. Kan du berätta vad du ska göra och vad du kan bidra med, utifrån dina erfarenheter och kunskaper?

– Det är tänkt att jag ska vara med i institutionens fortsatta forskningsarbete och bidra med min kliniska och vetenskapliga erfarenhet från neurologisk rehabilitering och parasport. Jag hoppas kunna komma med uppslag och idéer till ny forskning, vara med och söka forskningsmedel och även handleda doktorander. Sedan över 10 år har jag ett nära samarbete med Kompetenscentrum Rehabiliteringsmedicin vid Sunderby sjukhus och jag vill också bidra med att stärka banden mellan universitet och sjukvård i Norrbotten.

Vad har du för erfarenhet av Luleå tekniska universitet sen tidigare?

– Mellan åren 2000 och 2010 var jag anställd på Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, först som adjungerad professor i klinisk neurovetenskap senare som gästprofessor. Ett av mina uppdrag var som ansvarig för forskarutbildningen. Under de tio åren på institutionen var jag med och handledde sex forskarstuderande fram till licentiat- och doktorsexamen, och tre av dessa var arbetsterapeuter. Tillsammans med Gunilla Isaksson och Maria Larsson Lund, som båda är arbetsterapeuter och professorer vid institutionen, har jag publicerat ett tiotal vetenskapliga arbeten mellan 2003 och 2015.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag gillar att röra på mig med bland annat cykling, löpning, tennis och gymträning. Så fort jag får möjlighet blir det skidor, både längd och utför, och allra helst i Norrbotten! Jag tillbringar också mycket tid i köket med att laga mat, som är ett av mina stora intressen. Och jag går gärna på konserter, teater och utställningar tillsammans med övriga familjen.  

 Beskriv dig själv med tre ord?

– Engagerad, målinriktad och visionär.

 

Varmt välkommen till oss på Institutionen för hälsovetenskap!!