Catharina_Melander_LTU
Catharina Melander, forskare i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare kan bli Årets nytänkare

Publicerad: 6 november 2018

Catharina Melander, omvårdnadsforskare vid Luleå tekniska universitet, är en av finalisterna till priset ”Årets nytänkare” som delas ut på Framtidsgalan i Stockholm den 20 november.

– Det känns superkul! Det är en stor ära att bli nominerad, men även en stor möjlighet att visa min forskning från ett annat perspektiv, säger Catharina Melander, som i oktober disputerade med avhandlingen ”Föra samman fragment till en helhet: Strukturer för att öka förståelsen för personer med avancerad demens”.

Framtidsgalan arrangeras av Framtidsverket i samarbete med bland annat flera svenska kommuner. Syftet är att uppmärksamma personer som gör skillnad inom offentlig sektor och utmärker sig inom nytänkande, inspiration, ledarskap, gott teamskap och karriär.

”Årets Nytänkare” är en person som har påverkat och bidragit med nya idéer och lösningar och skapat positiva resultat genom att tänka nytt eller genom att bryta gamla strukturer. Catharina Melander är en av åtta finalister i kategorin, där vinnaren utses på Framtidsgalan på Vasateatern i Stockholm den 20 november.

Teknik kan förbättra förståelse

Hennes forskning rör personer med långt framskriden demens, då hjärnskadan som sjukdomen orsakar har blivit allvarlig.

– Ofta behöver dessa personer omfattande stöd i sin vardag och många har flyttat till ett äldreboende. En utmaning som sjukdomen medför är att de drabbade får svårt att tolka sin omgivning och verbalt uttrycka sina behov och önskningar. Dessa personer är i stor utsträckning beroende av att vårdpersonalen uppmärksammar och förstår deras behov, säger Catharina Melander.

Hon har i sina studier använt sensorteknologi för att förbättra förståelsen för personer med avancerad demens. Hon har även studerat en förmågemodell för att utforska vilka möjligheter de berörda har till ett gott och värdigt liv.

– Jag har försökt bryta gamla strukturer och tänka nytt kring vad människor behöver för att leva ett gott liv och hur vi kan använda oss av teknologiska lösningar för att bättre förstå dessa personer och deras behov, säger hon och fortsätter:

– Mitt arbete har betydelse ur ett socialt hållbarhetsperspektiv, och en social hållbar miljö. Bemötande har en avgörande betydelse för den sociala hållbarheten inom både omsorg och hälso-och sjukvård och för att personer med demens skall vårdas i en trygg miljö.

Anställda mer nöjda

På längre sikt hoppas Catharina Melander även att hennes forskning ska bidra till en ökad arbetstillfredsställelse hos de anställda.

– Personalen blir helt enkelt mer nöjd och trivs i sitt arbete utifrån den bekräftelse som sensordata kan ge om rätt prioritering. Genom att använda sensorteknologi inom demensvården och genom att tydliggöra vad det goda livet bör innehålla och hur vi kan nå dit, så kan vård och stöd utformas på ett sätt som blir mer meningsfullt. Detta leder till att gamla strukturer bryts och att vårdpersonalen genom att tänka nytt erbjuder vård och omsorg som syftar till att skapa möjligheter till ett värdigt liv.

Catharina Melander

Catharina Melander, Doktorand