Framtidens arbetsterapeuter på plats

Publicerad: 3 september 2018

De nya studenterna på arbetsterapeutprogrammet har haft sin första samling på universitetsomårdet i Luleå. Studenterna samlades för att få information om universitetet och Sveriges bästa arbetsterapeututbildning som finns på Luleå tekniska universitet.

Vid Universitets- och högskolerådets (UHR) senaste kvalitetsutvärdering av arbetsterapeutexamen (HT2012) var nämligen utbildningen vid Luleå tekniska universitet den enda arbetsterapeututbildningen i Sverige som erhöll det högsta samlade omdömet ”mycket hög kvalitet”. Den verksamhetsförlagda utbildningen omfattar sammanlagt en termins studier och är indelad i tre kurser. Förutom den verksamhetsförlagda utbildningen  förekommer arbetslivsanknytning i ämnet arbetsterapi även i andra former såsom fältstudier och verklighetsbaserade patientfall

Huvudutbildningsledare Peter Michaelson inledde mötet med de nya studenterna, med att presentera Institutionen för hälsovetenskap. Därefter träffade de nya studenterna utbildningsledare Cecilia Björklund som berättade om utbildningen och gav studenterna en första bild av att studera på universitet och vad det innebär att plugga till arbetsterapeut på distans. Studenterna fick också tips om hur det är att plugga på distans av studievägledaren Margareta Nilsson. De blivande arbetsterapeuterna hälsades även välkomna av några av de lärare som de kommer möta under utbildningen.

Under de tre dagarna på universitetsområdet fick studenterna också chansen att träffa sina klasskamrater och det visade sig att hela landet fanns representerat, något som kommer att ge ett värdefullt kontaktnät inför framtiden.

Lind Alfons

Linda Alfons student från Växjö

–  Jag sökte till arbetsterapeututbildningen efter att ha arbetat som journalist och vill nu göra något nytt. Jag har själv kommit i kontakt med arbetsterapeuter personligen och tyckte att yrket lät jättespännande. Jag vill arbeta med att hjälpa människor och hitta lösningar så att deras vardag fungerar.

Varför sökte du arbetsterapeututbildningen vid Luleå tekniska universitet?
– Jag var in på hemsidan och läste och förstod då att det var den enda arbetsterapeututbildningen som är på distans och sen ett extra plus var också att den var utvärderad som den bästa utbildningen för några år sedan i UKÄ:s utvärdering. Sen passar distansformen mig väldigt bra med att kunna bo kvar hemma och den ger otrolig frihet.

Vad har du för förväntningar?
– Jag ser verkligen framemot att kursen ska starta till veckan. Det ska bli jätteroligt att få plugga och lära sig massa nytt. Jag hoppas kunna få använda min kreativa sida samt lösa massa nya problem. Tror också att det är en stor variation vilket passar mig. Det ska också bli jätteroligt att få nya sociala kontakter och lära sig strategier för att hjälpa människor.

Malin

Malin Hammarfors student från Kalmar

– Jag sökte till arbetsterapeututbildningen efter att själv ha fått hjälp av en arbetsterapeut och tyckte att yrket lät spännande. Jag har tidigare arbetat inom kundservice men nu har jag hittat rätt. Jag är verkligen motiverad och ser framemot dessa tre år.

Varför sökte du arbetsterapeututbildningen vid Luleå tekniska universitet?
– Jag sökte på nätet var finns distansutbildningar finns och det är ju bara i Luleå så valet var självklart. Jag ser många fördelar med distans men framförallt är det friheten och flexibiliteten.

Vad har du för förväntningar?
– Jag är förväntansfull på allt och hoppas att kunna lära mig massor som jag sen kan ha nytta av när jag är klar och ska hjälpa människor att kunna fortsätta att vara aktiv.

Jamal

Jamal Gas student från Karlshamn

– Jag har själv jobbat på Arbetsförmedlingen och där kommit i kontakt med arbetsterapeuter. Det har handlat främst om rehabilitering kopplat till arbetslivet och att hjälpa nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Har också haft mycket kontakt med arbetsgivare. Jag har också i mitt privatliv kommit i kontakt med arbetsterapeut, otroligt roligt att se vilka lösningar som finns. Jag vill arbeta med hjälpmedel och anpassningar i miljön.

Vad har du för förväntningar?
– Jag ser detta som en rejäl utmaning men jag ska hålla ut dessa tre åren. Jag har stora förhoppningar om att jag får en bra grund att stå på för vidare utveckling ,och kanske utveckla hjälpmedel inom framförallt elektronik.

David Marklund Lundin

David Marklund Lundin student från Luleå

– Jag ville plugga i Luleå och jag visste inte innan jag sökte att utbildningen var på distans. Det var bara en bonus när jag fick reda på det. Jag har alltid sedan min skoltid varit intresserad av att hjälpa människor. Jag har hela min uppväxt kommit i kontakt med människor som behöver stöd och när jag läste om arbetsterapeut tyckte jag att det lät intressant. Jag har tidigare arbetat inom industrin, turism och skog men vill nu göra något där jag kan hjälpa andra.

Vad har du för förväntningar?
– Jag hoppas att jag kommer lära mig mycket nytt. Att se till hela människan till exempel, hur fysisk aktivitet kan kombineras med mental hälsa.