Hoppa till innehållet

Anabola steroider ger farligare kroppsfett

Publicerad: 8 februari 2012

Svenska elitlyftare som tar anabola steroider får farligare fettfördelning i kroppen. Det visar en unik studie som gjorts på tio svenska elitlyftare som aktivt använder anabola steroider.

Forskningen har gjorts vid avdelningen för medicinsk vetenskap vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Idrottsmedicinska Enheten vid Umeå universitet och Winternet i Boden. Resultatet har nu publicerats i The Journal of Strength & Conditioning Research.

- Man vet att de elitlyftare som dopar sig har en högre benägenhet att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Resultatet i den här studien om hur fettdepåerna är fördelade hos elitlyftare som använder anabola steroider kan vara en av förklaringarna till deras ökade benägenhet att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anders Eriksson, forskare vid medicinsk vetenskap på LTU.

Det handlar om hur de två olika grupperna lagrar fettet i kroppen. Undersökningen visar att elitlyftare som använder anabola steroider har avsevärt lägre fettdepåer nedanför midjan, det vill säga lägre halter av så kallat gynoidalt fett, än elitlyftare som inte tar anabola steroider. Skillnaden är signifikant.

Styrkelyftarna i studien har fått sina kroppar skannade i en apparat som normalt undersöker benskörhet men som även kan läsa av fördelningen mellan muskler och fett i kroppen.

LTU-forskaren Ander Eriksson var den förste i världen att i mitten av 1990-talet genomföra dokumenterade dopningstudier direkt på personer som aktivt använde anabola steroider. Den gången studerade han effekten på cellnivå genom att ta vävnadsprover av muskler på styrkelyftare som var aktiva användare av anabola steroider, liksom på elitlyftare som tidigare använt sig av preparaten och jämföra resultaten mot olika kontrollgrupper. Studierna då genomförde han som molekylärbiolog på Anatomen vid Umeå universitet.

Forskningsresultat den gången ledde till att internationella dopningsförbundet World Anti-dopning Agency, WADA beslutade att förlänga avstängningsmöjligheten från 2-4 år för elitidrottare som åkt fast för dopning.

Nya forskningsresultaten finns i artikeln: Higher muscle mass but lower gynoid fat mass in athletes using anabolic androgenic steroids av: Nordström, A, Högström, G, Eriksson, A, Bonnerud, P, Tegner, Y, and Malm, C.