Anders Eriksson får stöd av norsk forskning

Publicerad: 31 oktober 2013

LTU-forskaren Anders Erikssons forskningsresultat om kvarstående effekter av dopning med anabola steroider får nu stöd av norska forskningsförsök på möss.
-Det ligger precis i linje med den forskning som jag bedrivit, säger Anders Eriksson, Institutionen för hälsovetenskap.

Forskare vid Institutet för biologi vid Olso universitet har de senaste två åren gjort omfattande försök på möss som fått anabola steroider, testosteron, rapporterar norska radion NRK

Det ökade antalet cellkärnor i musklerna hos mössen, en effekt av testosteronet, visade sig kvarstå även efter att tillförseln avslutats.

-Enda problemet är att det är djurförsök, men sannolikheten att resultaten är överförbara på människor är ändå tämligen hög, säger Anders Eriksson.

-Det verkar ju som att vi kommer närmare och närmare det slutgiltiga beviset, men det måste nog vara en studie gjord på människor, säger han.

Anders Erikssons forskning om anabola steroider baseras på muskelprover (biopsier) tagna från människor, styrkelyftare och kraftsportare.