Arbetsterapeutstudenter mäter muskelaktivitet vid datorarbete.

Arbetsterapeut har flest sökande i Sverige

Publicerad: 7 maj 2013

Sedan distansutbildningen började ges år 2003 har antalet sökande till LTU:s arbetsterapeutprogram nu tagit alla rekord, både i antal förstahandssökande och totalt antal sökande.

De senaste fyra åren har en fördubbling skett av förstahandssökande. Då låg siffran på cirka 70 jämfört med i år då 138 sökande ansökt i förstahand.
Arbetsterapeutprogrammet på LTU har flest förstahandssökande i hela landet, även mer än universiteten i storstadsregionerna.
– Vi har 20 fler förstahandssökande än Lunds universitet som kom på andra plats och det känns fantastiskt roligt, säger utbildningsledare Maria Larsson Lund.

Även det totala antalet sökande har ökat starkt under de senaste tre åren. För fyra år sedan låg sökantalet på 348 och nu söker 645 intresserade till programmet. På tre år är det nära en fördubbling och sen ifjol har antalet ansökningar ökat med 50 procent.

Maria Larsson Lund tror att ökningen beror på att arbetsterapeut är ett attraktivt yrke med många valmöjligheter på marknaden. Kunskaper om aktiviteters betydelse för vår hälsa och samspelet mellan personen, uppgiften och omgivningen efterfrågas av en växande grupp arbetsgivare.

– Sedan är vi den enda arbetsterapeut utbildningen i Sverige som av Högskoleverket bedömdes ha mycket hög kvalitet. Vi är också den enda utbildningen i landet som ges på distans med flexibla undervisningsformer.