Malin Johansson och Julia Lindgen. Foto: Privat.

De gör sin VFU på Island

Publicerad: 2 maj 2013

Malin Johansson och Julia Lindgren går termin fyra på sjuksköterskeprogrammet och ska göra sin praktik på Island under maj månad.
– Det ska bli spännande och intressant att få ta del av hur de jobbar, deras tankesätt och synvinklar, säger Malin Johansson.

Under praktiken bloggar de om sina erfareheter och upplevelser.

Det är fyra studenter på sjuksköterskeprogrammet som åker till norra Island från den 4-31 maj. Malin Johansson och Åsa Lövgren åker till Dalvik, som är en liten stad med cirka 1400 invånare. Fem mil bort ligger Akureyri, som är Islands fjärde största kommun. Där ska Julia Lindgren och Caroline Dådring göra sin VFU, verksamhetsförlagd utbildning.
– Det är ett land som inte ligger så långt bort, men har annorlunda klimat och natur och ett helt annat språk, säger Julia Lindgren.

Alla har fått praktikplats inom äldreomsorgen. De har hört från studenter som tidigare år gjort sin VFU på Island att äldrevården i landet ser annorlunda ut än i Sverige.
– De har ett helt annat system och ett helt annat tankesätt. Så det ska bli kul att få ta del av deras kultur och hur de tänker. Då kan vi jämföra och se vad som fungerar och kanske ta med oss något hem som går att utveckla. Samtidigt blir det ett erfarenhetsutbyte där även vi kan dela med oss av det vi kan, säger Malin Johansson.

Upplevelser för livet

Tjejerna fick tidigt information om att det var möjligt att göra den fjärde VFU:n utomlands. Kravet var att de skulle ha klarat tentorna. LTU:s kontaktperson Maud Lundbäck har samarbete med en internationell koordinator för Norge, Finland, Danmark, Färöarna och Island.
– Vi blev tilldelade två städer och det känns skönt att vi bor och jobbar två och två. Det är alltid lite tryggare att ha med någon som man kan lita på och prata med, säger Malin Johansson.

De har även fått ett stipendium som ska täcka flygresor, boende och uppehälle, men de räknar med att själva få skjuta till lite pengar.
– Det är erfarenheter det handlar om och det är helt klar värt att åka. Det kommer att bli en upplevelse som vi bara får en gång i livet, säger Julia Lindgren.

Bor tillsammans

De har bokat boendet själv efter att ha fått länkar till olika typer av boenden. Både i Dalvik och Akureyri kommer de att bo i ett så kallat Gimli, ett stort hus med flera rum och gemensamt kök, vardagsrum och toalett. De sover två och två i ett rum.
– Det känns jättebra att dela rum för då kan vi bolla idéer och reflektera över det vi varit med om, säger Julia.

De kommer att jobba vardagar mellan klockan 8.00-17.00 och på helgerna har de tänkt försöka få se en del av Island.
– Vi har en lång lista, som till exempel att rida islandshästar, åka på val safari och bada i den Blå lagunen, säger Julia.

Vad gäller praktiken har de inga förväntningar.
– Eftersom vi inte vet vad vi kommer till är det lite svårt, men det kommer att bli sjuk bra, fortsätter hon.