Anders Eriksson har en bakgrund som styrkelyftare i elitklass och vet vad det innebär att tävla mot motståndare som fuskat genom att dopa sig.

Dopningsexperten lutar åt livstid

Publicerad: 29 oktober 2013

Effekten av fusk med anabola steroider kan kvarstå i åratal efter att bruket upphört, visar forskning av dopningsexperten Anders Eriksson, Luleå tekniska universitet, LTU.
-Mer studier behövs, men stämmer mina resultat så talar det för avstängning på livstid för idrottare som dopat sig, säger han.

Anders Eriksson, 53 år, vid Institutionen för hälsovetenskap är medicine doktor och före detta elitidrottare i styrkelyft.
Hans forskning har bland annat bidragit till att den internationella anti-dopningsbyån Wada fördubblat avstängningstiden  för dopade idrottare från två till fyra år.
Tidigare i höst var han inbjuden föredragshållare på en stor nordisk anti-dopningskonferens på Karolinska instituetet i Stockholm.

-Jag talade mest om de kvarstående effekterna av dopning, säger Anders Eriksson.

Han försöker nu tillsammans med Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid LTU, få till stånd en fördjupad studie om dopningseffekten på lång sikt.
Planen är att få ett tiotal före detta användare av anabola steroider att ställa upp.

-Men det är inte så enkelt att få tag på försökspersoner, det är ett känsligt kapitel, säger Anders Eriksson.

Anders Erikssons forskningsresultat om kvarstående effekter av dopning baseras på muskelprover (biopsier) som togs när han forskade vid Umeå universitet i mitten av 1990-talet.
Sju före detta dopade kraftidrottare ställde upp för honom.

-Då tillhörde jag landslaget och kände hela kraft-Sverige och de litade på mig, säger Anders Eriksson.

I snitt hade det gått sju år sedan försökspersonerna slutat använda anabola sterioder.

-Det man kunde se var att de fortfarande hade förhöjda nivåer av antalet cellkärnor vilket ger högre produktion av muskelvävnad,  säger Anders Eriksson.

2006 lade han fram sin doktorsavhandling om effekter av dopning med anabola steroider.

Den visade bland annat att dopade styrkelyftare hade fler cellkärnor och 40-60 procent större muskelfiberyta än icke-dopade lyftare.
Fuskare som inte upptäcks har därmed en stor fördel framför icke dopade idrottsmän. Därför är det rimligt med livstids avstängning för fuskare om fortsatt forskning bekräftar att dopningseffekten kvarstår i åratal, kanske livet ut, enligt Anders Eriksson.

-Kan man visa att dopningen ger effekter under så lång tid som vi nu har indikationer på, då är det svårt att säga något annat om vi ska få en rättvis idrott. Det står jag för, säger han.

Banarbetare, styrkelyftare och dopningsexpert
Anders Eriksson är uppväxt i Koler och var banarbetare vid SJ innan han utbildade sig till cell- och molekylärbiolog vid Umeå universitet.
Han är medicine doktor i anatomi.
Under sin aktiva tid som styrkelyftare i Öjeby atletklubb vann han bland annat guld- och bronsmedalj i Europeiska mästerskap (EM), två guldmedaljer i Nordiska mästerskap (NM)och fyra guldmedaljer i Svenska mästerskap (SM).
Anders Eriksson tävlade i 125-kilosklassen, och i 125 plus-klassen.
Hans personbästa i knäböj var 380 kilo, i bänkpress 235 kilo, i marklyft 332,5 kilo.