Yelverton Tegner, professor i Hälsovetenskap med inriktning idrottsmedicin. Foto: Erica Lång

Forskning ska ta hem EM-guld till damlandslaget

Publicerad: 8 juli 2013

Få lag i världen har en så bred och djup kunskap i tränarteamet som det svenska damlandslaget i fotboll. Inom laget finns tre disputerade forskare inom ortopedi, kardiologi och fysiologi, som ska lyfta laget till EM-guld.

– I Sverige ligger vi i absolut framkant med att ta in forskning i träningen för att bli så framgångsrika som möjligt.  Inte ens herrarna på landslagssidan, som ligger närmast, har den erfarenhet inom laget, säger Yelverton Tegner, läkare och professor vid Luleå tekniska universitet.

Pia Sundhage har blivit hyllad som tränare världen över och som förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll har hon handplockat sina medarbetare.  Hon är nyfiken och intresset för forskning är stor.
– Vi försöker alltid kritiskt granska det vi håller på med, ifrågasätta oss själva och hitta nya vägar. Vi är vetenskapens största kritiker, säger Yelverton Tegner.

Bred och djup kunskap

Bakom damlandslaget finns ett team av väl meriterande medarbetare inom sitt område som sköter spelarnas träning, skador och kost.
En av dem är läkaren Yelverton Tegner som är professor i hälsovetenskap med inriktning idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet. Han är även specialist inom ortopedi, grundare till läkarhuset Hermelinen, Luleå hockeys läkare och känd för Tegnerskalan som används över hela världen för att utvärdera bland annat knäskador.
Läkaren Mats Börjesson är disputerad kardiolog och professor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan. Han är en världsauktoritet när det kommer till idrottshjärtan.
Fysiologen Helena Andersson har under många år arbetat tillsammans med Pia Sundhage och anses vara en av världens mest kompetenta fysiologer.

Yelverton Tegner.jpg
Foto: Erica Lång

Tillsammans med erfarna praktiker har de en erfarenhet och kunskap som grundar sig både i vetenskapen och i en beprövad kunskap. Det gör att laget ligger i den absoluta frontlinjen med en kompetens på både djupet och bredden.

Vid varje träning undersöks varje spelare där de tittar på belastningen utifrån en ortopedisk-, kardiologisk- och fysiologisk synvinkel.
– Som idrottsman ska man inte vara frisk om två dagar, utan för två dagar sen. För att kunna jobba med skador och skadeförebyggande åtgärder måste man han ett öppet sinnelag och ta alla parametrar i beaktning, säger Yelverton Tegner.

Pia Sundhage har en viktig roll för att få gruppen att fungera ihop och locka det bästa ur spelare och ledare. Hon har handplockat de personer som hon gillar och känner tillit till. Det ger hela gruppen en trygghet.
– Visst känner jag en stolthet i att få jobba med Pia. Vi har jobbat ihop under många år. Hon litar på oss och köper våra idéer och då blir det lättare att jobba och kommunicera.

Damlandslaget är en förebild

Yelverton Tegner tror att det svenska damlandslaget i fotboll är något av en föregångare för hur forskning kan förbättra kapaciteten i laget.
– Jag ser hur forskning tar större plats på klubbnivå än tidigare, där man på ett likartat sätt går igenom varje spelare. Men att ha det djupet och den bredden som damlandslaget har är unikt.

Professor Yelverton Tegner har siktet inställt på vinst i sommarens EM och teamet bakom landslaget har ifrågasatt sig själva, försökt att hitta de bästa lösningar och främsta träningsmetoder.
– Målet i all idrott är att vinna, men få vinner faktiskt. Det gäller att göra resan så bra som möjligt och vi har gjort allt i vår makt, men ibland räcker det inte för det finns ett inslag av en oberäknelig faktor som kan slå till.