Pia Sundhage till Luleå tekniska universitet Foto. Scanpix

HLV professor lockar Pia Sundhage till LTU

Publicerad: 15 januari 2013

På Idrottsgalan 14 januari utsågs Pia Sundhage inför publikens jubel till Årets tränare/ledare 2012. En vecka innan dess blev hon Årets damfotbollstränare 2012 på FIFA-galan i Zürich. Nu kan avslöjas att Pia Sundhage gästar Luleå tekniska universitet 20 mars på en Öppen föreläsning - om just hennes ledarskap.

- Det här är fantastiskt roligt, och spännande. Pia Sundhage vet inte i förväg exakt hur hennes föreläsning kommer att läggas upp. Den bygger på spontanitet. Det som händer, händer där och då, säger Soy Lundqvist, ansvarig för Populärvetenskap med Öppna föreläsningar vid Luleå tekniska universitet.

Att världskända Pia Sundhage tackar ja Luleå tekniska universitet i dessa bråda dagar har mycket att göra med en viss professor. När Yelverton Tegnér, professor i medicinsk vetenskap på Luleå tekniska universitet, samt lagläkare för Luleå hockey, för bara någon månad sedan, tackade ja till att även vara läkare för landslaget i damfotboll i Sverige, gjorde han det "på ett villkor"- att förbunskapten Pia Sundhage skulle besöka Luleå tekniska universitet och hålla en föreläsning, om sitt ledarskap. Det blev ja, och därmed ja från båda hållen.

På Luleå tekniska universitets Öppna föreläsning har Pia Sundhages föreläsning titeln Spela på bästa fot- att leda med glädje.  Hon hävdar att fotboll är världens roligaste sport och att det är vägen mot målet som är mödan värd. Ett positivt ledarskap, att tillvarata olikheter och att våga är några byggstenar i hennes ledarskap.

I fem år har folkkära Pia Sundhage varit förbundskapten för damlandslaget i fotboll i USA. Hon var med om att ta laget till två OS guld och en VM-final. Nu är hon på plats i Sverige för att föra svenska damlandslaget i fotboll till EM- guld på hemmaplan 2013.

När Pia Sundhage 7 januari vann titeln Årets främsta tränare inom damfotbollen i världen på FIFA-galan i Zürich, vann hon dessutom än mer folks hjärtan genom sitt tacktal, i form av en spontan, självsäker men ödmjuk sång, av Bob Dylans If Not for You.

Den Öppna föresläsningen med Pia Sundhage hålls 20 mars 19:00 i Kulturens Hus, Lilla Salen. Inga föranmälningar.

Text: Katarina Karlsson