Hälsoprojekt i skarpt läge

Publicerad: 31 maj 2013

På Hälsovägledarprogrammet har årskurs två genomfört kursen Hälsopromotion i projekt och entreprenörskap. Projekten utfördes i ett nära samarbete med näringslivet. Efter projektpresentationen röstade studenter och lärare fram bästa hälsoprojekt.

Hälsovägledare är ett ungt yrke och därför är det viktigt under utbildningstiden med arbetslivskontakt och det från studenterna från den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, och i projekten.
– Det unika i år är att det fanns fler uppdragsgivare till projekten än studentgrupper, vilket visar på att företag och organisationer har förstått vikten av en hälsovägledares roll, säger utbildningsledare Lotta Berglund.

Genom ett nära samarbete med arbetslivet synliggörs hälsovägledarens roll för att värna om personalens hälsa.
– Vi arbetar genomgående med arbetslivsanknytning i programmet och det här var ett projekt i skarpt läge, säger Lotta Berglund.

Samarbete kring resultatet

Hälsoprojekten har genomförts tillsammans med externa uppdragsgivare som studenterna kontaktat. Arbetet har pågått under hela terminen och tillsammans med uppdragsgivarna har de samverkat kring det slutliga resultatet, som presenterades i form av Posters.

Studenter och lärare har tillsammans valt ut Beatrice Öman och Sara Lindkvists projekt ”Ökad medvetenhet till förbättrad hälsa” med uppdragsgivare Piteå Älvdals sjukhus, som det bästa hälsoprojektet. Under Islossningen fick de ta emot diplom och stipendium med motiveringen:

Beatrice Öman och Sara Lindkvist har genom samverkan och flexibilitet i hälsoprojektet verkat kreativt och nytänkande. De har lyft det hälsopromotiva förhållningssättet och därigenom visat på hälsovägledares viktiga roll arbetslivet.

Nya friska tankar

Ann-Kristin Svensson, enhetschef på lokalservice på Piteå Älvdals sjukhus, tycker det är viktigt med hälsovård för sin personal. Särskilt viktigt tycker hon att det är för de anställda som jobbar inom vården.
– Det var väldigt roligt att få jobba med studenter som brinner för hälsofrågor. De kom utifrån in till oss som en fläkt med nya friska tankar. Det har verkligen inspirerat min personal.

En annan viktig del som Ann-Kristin påpekar var att studenterna fick se att städa på ett sjukhus inte bara involverar städning, utan är också en del av vården med kontakt med patienter och att vara social.

Samtliga projekt och uppdragsgivare:

• - Ökad medvetenhet till förbättrad hälsa - Uppdragsgivare Norrbottens Läns Landsting, Piteå Älvdals sjukhus
  • - Den hälsosammare folktandvården - Uppdragsgivare Norrbottens Läns Landsting Folktandvården – Porsuddens Folktandvård
  • - Stress och Press på socialförvaltningen i Luleå - Uppdragsgivare Luleå kommun Socialförvaltningen
  • Don´t stop after school - Uppdragsgivare Korpen Luleå i samverkan med Nya Läroverket i Luleå.