Klart att sjukgymnast blir fysioterapeut

Publicerad: 18 december 2013

Den skyddade yrkestiteln sjukgymnast byts ut mot fysioterapeut den 1 januari 2014, enligt ett riksdagsbeslut den 17 december.
Samtidigt byts namnet på sjukgymnastexamen ut mot fysioterapeutexamen.

Men det är fortfarande oklart om övergångsregler kommer att gälla för namnbytet.

-Vi vet till exempel inte om studenterna under en period kommer att få välja om deras examen ska kallas sjukgymnast- eller fysioterapeutexamen. Men vi ska så  snart som möjligt försöka få besked om de här frågorna, säger Lars Nyberg, professor och ämnesföreträdare i sjukgymnastik, Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

-Helst skulle vi se att det blir en övergång till de nya benämningarna på en gång, säger han.

Den skyddade titeln sjukgymnast kommer att få fortsätta att användas så länge det finns personer med sjukgymnastexamen som väljer att behålla sin titel.