Personer med demens kan ha kontakt med anhöriga och vården med hjälp av internet. Foto: Kjell Öberg/NLL

Läsplatta och gps för bättre stöd till dementa

Publicerad: 4 november 2013

Uppkopplade läsplattor, gps-armband och nya personalsamarbeten provas nu i Pajala och Arvidsjaur för att underlätta för personer med demens.
Det är resultatet av ett EU-stött projekt som pågått i ett år.
Projektet drivs i samarbete mellan Norrbottens läns landsting, Luleå tekniska universitet (LTU) och de berörda kommunerna.

-Målet är att hitta arbetsmetoder som höjer kvaliteten på stödet till personer med demens i glesbygd genom att använda bästa tillgängliga kunskap, säger Stefan Sävenstedt, Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet, LTU, projektledare.

Universitetets bidrar bland annat med erfarenheter och kunskap om e-hälsa.

En viktig del i projektet är att utveckla samarbetet mellan kommuner och landsting. Nu har demensteam skapats, med personal från båda vårdgivarna.

-Gemensamma team har inte funnits tidigare och är ett viktigt verktyg för att utveckla stödet till personer med demens, säger Stefan Sävenstedt.

Uppkopplad nattkamera

Som en del av stödet får nu tio personer med demens i var och en av kommunerna möjlighet att bland annat hålla kontakt med anhöriga och vården via läsplattor med inbyggd kamera.

Demensprojekt
Läsplattor och datorer kan användas för kontakt med anhöriga eller vården. Foto: Kjell Öberg/NLL

Några av dem erbjuds också armband med inbyggd gps-positionering som en säkerhetsåtgärd om de skulle komma vilse.

I Arvidsjaur ska även nattlig tillsyn med hjälp av en uppkopplad kamera testas hos ett antal personer.

-Man ska prova det som ett alternativ till att personalen går omkring mellan lägenheterna, säger Stefan Sävenstedt.

De här lösningarna är möjliga tack vare ett väl utbyggt bredband för internetkommunikation.

-Det är unikt, det är nog mer utvecklat här än någon annanstans i Europa, säger Stefan Sävenstedt.

I samband med projektet ska universitetet genomföra att forskningsprojekt. Det handlar om hur invånarna i glesbygdskommuner ser på demenssjukdom och hur stödet bör utformas.

-Vi ska både göra enkäter och intervjuer ute i kommunerna. Det handlar om vilka insatser som kan ge högre livskvalitet för personer med demens och deras familjer. Kan till exempel någon tänka sig att ta med en dement ut i älgskogen, säger Britt-Marie Välivaara, Institutionen för hälsovetenskap.

Tvåårigt EU-projekt
RemoDem är ett internationellt projekt som handlar om stöd till personer med demens i glesbygd. Det ska pågå i två år. Projektet ingår i EU:s Northern Periphery Program.