Lars Jacobssons forskning handlar om livssituationen för patienter som drabbats av traumatisk hjärnskada.

Prisas för forskarsamverkan med landstinget

Publicerad: 11 november 2013

Lars Jacobsson, forskare vid Institutionen för hälsovetenskap (LTU) och neuropsykolog i Kalix har tilldelats Norrbottens läns landstings stipendium till minne av Elisabeth Holmgren.
Motiveringen är att hans forskning är "ett tydligt exempel på hur samverkan mellan universitet och landsting kan bli till nytta för patienten och vården."

Lars Jacobsson fick ta emot stipendiet, 25 000 kronor, vid universitetets akademiska högtid den 9 november 2013.

Han disputerade i hälsovetenskap 2010 med en avhandling om livssituationen för  patienter som drabbats av traumatisk hjärnskada.

Avhandlingen baserades på en studie med patienter, mellan sex och femton år efter att de fått sin skada.

Han håller nu på med en uppföljning av studien.

-Den blir nog rätt så unik, åtminstone i Sverige, men jag tror även i världen. Det är inte vanligt med långtidsstudier som sträcker sig över så lång tid, säger Lars Jacobsson.

Lars Jacobsson är anställd inom landstinget i Norrbotten, med rätt att till 30 procent vara verksam vid Luleå tekniska universitet.

Där är han är knuten till Avdelningen för hälsa och rehbabilitering

Som forskare samarbetar han bland annat med kolleger vid Lunds universitet.

-Min ambition är att bygga ihop forskning inom LTU, Lund och landstinget, säger Lars Jacobsson.

Luleåforskaren är bland annat intresserad av distansöverbryggande rehabilitering med hjälp av modern teknik (e-hälsa).

-Det tror jag kommer att utvecklas mycket och bli stort i framtiden, säger Lars Jacobsson.