Professon Sitaram Velaga presenterar institutionen för besökarna.

Stort intresse för vår forskning inom farmaci

Publicerad: 25 april 2013

Under två dagar har elva personer från AL-Mustansiriyah universitet i Irak besökt Luleå tekniska universitet. Syftet är undersöka möjligheten för ett samarbete och avtal mellan universiteten. Ett stort intresse fanns för Hälsovetenskaps forskning inom farmaci.

Besöket är ett steg i uppbyggnaden av Irak som ska leda till att cirka 10 000 irakiska forskarstuderande ska studera vid de bästa universiteten i världen. Det var en delegation med ett brett intresse som besökte Luleå tekniska universitet i veckan. Besöksgruppen bestod av personer från Unesco, nyckelpersoner från olika avdelningar vid Mustasiriya University, samt rektor Raheem Tahir Mahdi.
– Vi vill kunna skicka hit vår personal och studenter för att de ska få en högre utbildning. Vi vill även kunna göra gemensamma projekt där en del av arbetet görs här i Luleå.

Särskilt intresserade var de av att få en inblick I Hälsovetenskaps forskning inom farmaci. Professor Sitaram Velaga visade besökarna runt i labmiljöerna och berättade om institutionen och sin forskning inom farmaci.
– Vi har en etablerad forskning, så det finns gott om möjligheter att skapa ett samarbete mellan HLV och universitet i Irak, säger Sitaram Velaga.

Under besöket skrevs ett samarbetsavtal på av båda universiteten.

Det är genom professor Nadhir Al-Ansari, forskare inom geoteknik och framstående forskare från Irak, som en länk skapats mellan LTU och universitet i Irak.

Sitaram visar labbet.jpg
Professor Sitaram Velaga visar farmacilaboratoriet.
rektor och LTU kontakt.jpg
Raheem Tahir Mahdi, rektor på Mustasiriya University i Irak, och professor Nadhir Al-Ansari, forskare inom geoteknik på LTU.