Foto: LTU

Uppdragsutbildning minskar köerna till pacemakeroperationer

Publicerad: 4 april 2013

Köerna till pacemakeroperationer är väldigt långa. För att lösa problemet ska Sunderby sjukhus öppna en ny operationssal för dessa operationer. I ett samarbete med Institutionen för hälsovetenskap, vid Luleå tekniska universitet, har en utbildning startas för att utbilda sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor till att assistera vid operationerna.

På uppdrag av Sunderby sjukhus har Institutionen för hälsovetenskap ordnat en specifikt byggd utbildning som ska tillgodose de krav och önskemål som finns.

Uppdragsutbildningen Perioperativ omvårdnad med fokus på sterilhantering vid Pacemakerinläggning har precis startat och fortsätter fram till sommaren. Tio handplockade sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor utbildas för att kunna ge verksamheten nya förutsättningar och möjligheter. Senare under hösten beräknas Röntgenavdelningen ta över operationerna i helt nya lokaler.

– Det är mycket ny kunskap som de behöver eftersom det är ett stort operativt ingrepp och det är viktigt att de får den kunskap som de behöver. Eftersom alla jobbar heltid kan utbildningen dra ut på tiden framemot hösten med de praktiska elementen, säger universitetsadjunkt Daniel Zotterman, som även är operationssjuksköterska och kursansvarig.

Alla föreläsningar hålls på Sunderby sjukhus och spelas in eller är förinspelade för att den pågående verksamheten inte ska bli lidande. Utbildningen ska ge en förståelse för hygien och en grundläggande kunskap om smittspridning. De praktiska övningarna genomförs senare i utbildningen på riktiga operationer.

– Överlämnandet blir tryggt och säkert med utbildade operationssjuksköterskor på plats under den första tiden, säger Daniel Zotterman.

Publiceringar