Sjuksköterskorna har arbetat med sina ordinarie uppgifter på Sunderby sjukhus samtidigt som de gått utbildningen för att kunna assistera vid pacemakerinläggningar.

Utbildade för att korta pacemakerkö

Publicerad: 10 oktober 2013

En ny operationssal för pacemakeroperationer ska öppnas vid Sunderby sjukhus i Luleå för att korta kötiden för pacemakerinläggningar.
Nu har tio sjuksköterskor genomgått en uppdragsutbildning, arrangerad av Luleå tekniska universitet, för att kunna assistera vid operationerna.

-Det känns jättebra att vi kunde hitta former för att genomföra den här utbildningen, säger Åsa Engström, biträdande professor vid avdelningen för omvårdnad, Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet (LTU).
Sjuksköterskorna kommer nu att introduceras i de praktiska momenten för yrket av arbetsgivaren, Norrbottens läns landsting.
Utbildningen Perioperativ omvårdnad med fokus på sterilhantering vid pacemakerinläggning, 7.5 Högskolepoäng, startade i våras.
Sköterskorna har utbildats i vårdhygien, mikrobiologi kardiologi samt perioperativ omvårdnad.
Samtidigt som de gått kursen har deltagarna arbetat med sina ordinarie uppgifter. Därför har föreläsningarna hållits på Sunderby sjukhus och via nätet.