Marie Sofie Ulander och Erika Larsson är sjuksköterskor som vill kunna mer än hjärt- och lungräddning om något skulle inträffa på jobbet som kräver akuta insatser.

Akutkunskaper allt viktigare inom äldrevården

Publicerad: 3 april 2014

Kunskaper om akuta insatser för att rädda liv har blivit viktigt inom fler områden än tidigare, exempelvis inom äldrevården.
-Det har blivit vanligare med svårt sjuka personer i den kommunala äldrevården, säger Marie Sofie Ulander, sjuksköterska som arbetar inom vården i Luleå kommun.

Hon har själv varit med om att patienter fallit ihop eller fått krampanfall.

akutkurs
Under examinationen för kursen fick deltagarna vid en simulering visa att de kan ta hand om en patient som plötsligt blivit sämre.

-Jag trodde inte att jag skulle få ta hand om akuta fall i den utsträckning det har blivit, säger Marie Sofie.
Under några månader i början av 2014 läste hon en distanskurs i akutsjukvård vid Luleå tekniska universitet för att fördjupa sina kunskaper.
-I kommunen jobbar man ofta ensam och jag har ibland känt att jag kunde för lite för att känna mig trygg. När det händer något akut vill man kunna mer än hjärt- lungräddning (HLR), säger Marie Sofie.

-Den här kursen har varit jättebra, jag skulle gärna gå den igen, säger hon.

akutkurs
Erika Larsson tog sin sjuksköterskeexamen 2012. Hon har varit föräldraledig en period och läste akutkursen för att friska upp sina kunskaper eftersom hon ska arbeta på ambulans till sommaren.

Marie Sofie Ulander och hennes kurskamrater examinerades under en dag på universitetet i mars.

De fick bland annat visa att de behärskar den så kallade ATLS-modellen (Advanced Trauma Life Support) för akut omhändertagande.

Insatserna sker enligt ett flödesschema från A till E (Airway, Breathing, Cirkulation, Disability, Exposure).

-Det handlar om att tänka systematiskt. Man börjar med det väsentligaste, att säkra luftvägar, sedan kontroller man andningen och så vidare. Man ska kunna följa det här för att rädda liv, säger Erika Larsson, sjuksköterska från Hudiksvall.

Jonas Nilsson, sjuksköterska på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus, tycker kursen gett värdefull kunskap.

-Även om man jobbar dagligen med akutvård kan man alltid bli bättre. Sedan är det en merit om man skulle söka nytt jobb i framtiden, säger han.

Fakta: Akut omhändertagande enligt Advanced Trauma Life Support sker enligt ett flödesschema från A-E:

A - Airway (Luftväg, skapa fri luft med samtidig halsryggstabilisering och/eller immobilisera).
B - Breathing (Andning, kontrollera andningen).
C-Cirkulation (kontrollera cirkulation).
D - Disability
(Neurologstatus).
E - Exposure (Exponering, ta av klädesplagg för att upptäcka eventuella skador på kroppen).