Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt och Basel Kikhia. På bilden saknas Josef Hallberg och Johan Bengtsson. Foto: Mikael Sundkvist Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare vann deltävling i Sveriges största entreprenörtävling

Publicerad: 17 december 2014

Memorizon vann kategorin Life Sciences & Teknik i Venture Cup Nords regionfinalen. Produkten syftar till att öka livskvalitén hos personer med demens och personer med autism.

Bakom idén står forskare inom omvårdnad och distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

– Det känns väldigt roligt att vi kom så här långt i tävlingen och att vi fick visa vår produkt. Nu kommer vi att fortsätta utveckla och testa produkten innan kunderna kan använda den. Vi beräknar att ha produkten helt färdig till hösten 2015, säger Basel Kikhia, forskare i omvårdnad.

Förbättrar livskvaliteten

Memorizon kan användas av människor med mild demens och personer med autism för att logga deras dagliga liv och hjälpa dem att diskutera sina livserfarenheter. Systemet samlar in data genom en kamera som bärs av användaren och tar bilder automatiskt. Senare analyseras bilderna av ett program som delar upp dem i aktiviteter och presenterar dem för användaren och vårdaren på ett organiserat sätt.

– Jag tror att och hoppas att produkten kommer att användas eftersom den förbättrar livskvaliteten hos personer med demens och personer med autism. Produkten sparar även pengar till sjukvårdssystemet eftersom den hjälper äldre personer att bo hemma längre, innan de flyttar till vårdhem, fortsätter Basel Kikhia.

Bakom produkten står Basel Kikhia och Stefan Sävenstedt, forskare i omvårdnad, samt Josef Hallberg, Niklas Karvonen och Johan Bengtsson, forskare inom distribuerade datorsystem.

Potential till marknadslansering

Även affärsutvecklare vid Luleå tekniska universitet hyllar forskargruppen och konceptet.

– Tekniken i Memorizon är ett lysande exempel på hur modern teknik skapar användarvänliga hjälpmedel för personer med handikapp. Genom vår kontakt med forskarna så har vi sett att produkten har affärspotential och att de är ett drivet gäng som kommer lyckas väl med företagandet, säger affärsutvecklaren Kent Mrozek på LTU Business AB.

Priset togs emot igår kväll på Acusticum i Piteå inför cirka 80 personer. Fyra vinnare utsågs i olika kategorier, där varje vinnare tilldelades 20 000 kronor. Av de fyra vinnarna utsågs även en totalvinnare som fick ytterligare 80 000 kronor.

venturecupnord_vinnarna-5.jpeg
Vinnarna i kategorierna Människa & Samhälle, Webb, Mjukvara & Media, Miljö & Energi och Life Science & Teknik. Foto: Mikael Sundkvist

Stefan Sävenstedt

Stefan Sävenstedt, Professor emeritus