Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet vill förbjuda kampsporten MMA på grund av risken för hjärnskador

Idrottsprofessor vill förbjuda MMA

Publicerad: 19 juni 2014

Den beskrivs ibland som den moderna tidens gladiatorspel. Sparkar, slag och knän mot huvud och kropp tillåts. Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet vill att den växande kampsporten MMA ska förbjudas.

Yelverton Tegner, professor LTU
Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet

– Det är legaliserad misshandel. Ur samhällets perspektiv tycker jag inte sådana här idrotter ska få förekomma. Det är att glorifiera våldet, säger han.

Yelverton Tegner är, förutom att vara professor vid Luleå tekniska universitet, även läkare för svenska damlandslaget i fotboll, och har tidigare varit Luleå hockeys läkare. Han har under lång tid bedrivit forskning om hjärnskakningar inom idrotten.

– Det finns dåligt med statistik på skador inom MMA, men den statistik jag sett visar att de ungefär är likartade med de som förekommer i proffsboxning, säger han.

– Nu har vi en ny sport som växer fram och det kommer med stor sannolikhet att leda till att ett antal individer får hjärnskador. Det är bara en tidsfråga innan fall med boxardemens (kroniska hjärnskador) dyker upp inom MMA. säger Yelverton Tegner.

– Så jag tycker det är lite tragiskt att sporten växer.

Skador inom MMA har hittills inte diskuterats särskilt mycket bland idrottsläkare i Sverige.

– Men det är kanske dags att göra det nu. Vi ska ha en utbildning av förbundsläkare i december i Riksidrottsförbundets regi. En dag ska ägnas åt hjärnskakningar, jag är ansvarig för programmet, och problemet kommer att väckas, säger Yelverton Tegner.

Det växande intresset för MMA oroar honom och han tycker att medierna ger sporten för stor uppmärksamhet.

– Vill man glorifiera våldet, ja, då kan man ju skriva upp de här killarna. Vill man inte stödja en våldsam utveckling i samhället, då skriver man inte om dem, säger Yelverton Tegner.

Han har funderat på om det finns en koppling mellan MMA-intresset och samhällsutvecklingen.

– Vad är det för krafter som hyllas här i världen, vi har de mörka krafterna, politiskt sett, ute i Europa. Finns det ett samband mellan nazismen, främlingsfientligheten och glorifieringen av våldet inom sporten? Är det här en samhällelig tendens hela vägen, finns det en minsta gemensam nämnare här?

– Jag vet inte, men jag blir orolig på flera plan, säger Yelverton Tegner.

Text; Per Vallgårda

Fakta:

MMA betyder Mixed Martial Arts och är en sport där metoder från olika kampsporter ingår.

MMA är en relativt ny sport i Sverige. Den första MMA-föreningen grundades 1995. Svenska MMA-förbundet har idag ett hundratal medlemsföreningar och är sedan 2009 anslutet till Riksidrottsförbundet.

Källa: Svenska MMA-förbundet