Jenny Womack och Virginia Dickie, doktorand respektive gästforskare från USA anser att svensk forskning i arbetsterapi håller hög internationell klass. När de vistades på universitetet i Luleå i februari lärde de sig uppskatta semlor.

Imponerade av svensk forskning

Publicerad: 3 mars 2014

Forskningen i arbetsterapi i Sverige är annorlunda än i USA, säger Jenny Womack, nybliven doktorand vid Luleå tekniska universitet från The University of North Carolina at Chapel Hill i USA.
-Man ser på hälsa i ett bredare perspektiv än i USA, och det tycker jag är intressant, säger hon

Den 24 februari 2014 höll hon sitt antagningsseminarium. Titeln på hennes forskningsprojekt är Caregiving Occupations, Instrumental Factors and Participation.

-Det handlar om äldre människor som hjälper anhöriga eller närstående som har behov av stöd på olika sätt, säger Jenny Womack.

Forskning i USA

Hon kommer till stor del att utföra sin forskning i USA, men ska periodvis vistas i Luleå.

Jenny Womack tillbringade en vecka vid Luleå tekniska universitet i samband med sitt antagningsseminarium.

Virginia Dickie, gästforskare i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet, kommer från samma universitet som Jenny Womack.

Där har hon varit ansvarig för utbildningen av arbetsterapeuter.

Virginia Dickie är nu pensionär men är på deltid knuten till Avdelningen för hälsa och rehabilitering vid Institutionen för hälsovetenskap. Hon håller bland annat föreläsningar och deltar i utformningen av nya kurser i arbetsterapi.

Imponerade av forskningen

Både Virginia Dickie och Jenny Womack är imponerad av den svenska forskningen i arbetsterapi.

-Sverige har bland den bästa forskningen i världen och de som arbetar har vid universitet i Luleå gör ett fantastiskt jobb, säger Virginia Dickie.

Hon känner till att utbildningen till arbetsterapeut fått betyget mycket hög kvalitet i en utvärdering som gjorts av Högskoleverket.

-Det är imponerande att man lyckats med det på en distansutbildning, säger Virginia Dickie.

Innan de lämnade universitetet för den här gången bjöd de på semlor.

-Semlor, det är det bästa med Sverige, sade Virginia Dickie.