Forskare Malin Olsson och Anita Sandström, ordförande i länsföreningen Osteoporotiker i Norrbotten.

Kvinnor med benskörhet uppmärksammas av forskare

Publicerad: 21 oktober 2014

Igår på den Internationella osteoporosdagen träffade omvårdnadsforskare kvinnor med benskörhet.
– För oss var det viktigt att träffa de personer som vår forskning berör. I samtalen kom det också fram viktiga områden att vidare studera, säger Malin Olsson, universitetslektor.

Malin Olsson och Carina Nilsson, forskare inom omvårdnad på Institutionen hälsovetenskap, blev inbjudna av länsföreningen Osteoporotiker i Norrbotten för att uppmärksamma den Internationella osteoporosdagen. 35 kvinnor med benskörhet hade samlats för att ta del av universitets studie om benskörhet.

ROP2.jpg
Anita Sandström.

Forskarna berättade om sitt projekt som handlar om att beskriva vilka behov personer med benskörhet har, hur de vilar, hur de återhämtar sig och vilken erfarenhet de har av hälso- och sjukvården.
– Vi berättade om studien och när preliminära resultat är klara. Mötet gav oss även möjligheter att ta emot synpunkter, säger Malin Olsson.

De synpunkter som de fick ta dela av är att kvinnorna tycker det är viktigt att beskriva deras sjukdomsbild eftersom den inte alltid syns på utsidan. Även att de har behov att bli tagna på allvar.
– Det kändes bra och viktigt att ta del av deras synpunkter, fortsätter Malin Olsson.