Ida Gustafsson, Andrea Maatuska och Anna Kullberg hör till den historiska första kull studenter som tar fysioterapeutexamen när de avslutar sin utbildning till våren. Alla tre har redan klart med jobb efter utbildningen. LÄNGST NED på sidan kan du se ett bildspel från mingelkvällen.

Studenter blir historiska efter namnbyte

Publicerad: 8 maj 2014

Den anrika yrkestiteln sjukgymnast byttes ut mot fysioterapeut vid årsskiftet.
Studenterna som utbildar sig till yrket och tar examen i vår blir historiska.
– De blir de första som tar fysioterapeutexamen, säger Lars Nyberg, professor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Namnbytet uppmärksammades vid ett uppskattat mingel för fysioterapeutprogrammets studenter och lärare i början av maj.

Per-Henrik Ling, kallad sjukgymnastikens fader, skapade Kungliga gymnastiska centralinstitutet 1813 och började undervisa i "medikal gymnastik".

"Säger mer om yrket"

De flesta av mingeldeltagarna gillar namnbytet.

– Fysioterapi säger mer om yrket än sjukgymnastik. Fysioterapi handlar om hela människan, och ser till helheten och vad det är som påverkar hälsan, säger Christian Fell, som går sjätte terminen.

Men Anna Kullberg, sjätte terminen, är inte helt nöjd.

– Jag vill hellre att det skulle heta sjukgymnast, för det har jag drömt om att bli sedan jag var tonåring, säger hon.

Övergångsregler

Standardbenämningen för den examen som ges efter utbildning till fysioterapeut kommer nu att bli fysioterapeutexamen.

Under en övergångsperiod kan dock studenterna välja att i stället ta ut en sjukgymnastikexamen.

När det gäller yrkeslegitimationen som utfärdas av Socialstyrelsen finns inga valmöjligheter. Bara legitimation som fysioterapeut kommer att utfärdas.

Minglet i studenternas egen restaurang (STUK) på campus i Luleå kommer att upprepas.

Fler mingel att vänta

– Sådana arrangemang ska vi ha fler gånger. Det var mycket trevligt och avspänt och gav mersmak, säger Lars Nyberg.

Ett lämpligt datum för nästa mingel skulle kunna vara måndagen den 8 september.

– Då är det Fysioterapins dag så det skulle passa utmärkt, säger han.