Hoppa till innehållet
ishockey
Antalet hjärnskakningar bland elithockeyspelare har ökat, visar en studie från Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ingen lön vid farliga tacklingar

Publicerad: 14 september 2015

Yelverton Tegner, ordförande i svensk ishockeyläkarförening och professor vid Luleå tekniska universitet, vill ta bort lönen för spelare i Svenska hockeyligan (SHL) under tiden de är avstängda på grund av farliga tacklingar som ger hjärnskakningar.

– Man måste göra allt man kan för att minska hjärnskakningar inom ishockeyn. I dag har vi ett 40-tal spelare i Sverige som vi vet har slutat ishockeyn, på grund av sviterna efter hjärnskakningar, säger Yelverton Tegner.

Yelverton Tegner, en av landets främsta experter på hjärnskakningar, gör nu tillsammans med ytterligare två forskare vid Luleå tekniska universitet en kartläggning av svenska ishockeyspelare, som slutat på grund av hjärnskakningar. Flera av spelarna dras med ständig huvudvärk och koncentrationssvårigheter. De är ljud- och ljuskänsliga, har hörselnedsättningar och depressioner. Flera dras med livslånga besvär.

– Vi har en 15-årig spelare som fått sluta på grund av sviterna från hjärnskakningar i ishockeyn. Han går med ständig huvudvärk, koncentrationssvårigheter och svårt att orka med skolan. Då är det inte roligt längre, säger Yelverton Tegner.

Vidare kommer Yelverton Tegner i samarbete med forskare från Akademiska sjukhuset i i Uppsala göra undersökningar med så kallade PET- kamera på individer med långdragna besvär efter hjärnskakningar. PET är en undersökning som gör att du med hjälp av isotopmärkta preparat kan skapa tredimensionella bilder av hjärnan, i syfte att bättre kunna bedöma olika sjukdomar.

Livslångt lidande

Han har i flera år forskat kring hjärnskakningar bland ishockeyspelare i Sverige. De senaste fyrtio åren har han varit Luleå hockeys läkare. Han upplever att antalet spelare som slutar hockeyn på grund av sina hjärnskador har ökat markant de senaste åren i Sverige och han har själv sett momenten på isen där skadorna blir som störst. Ett allvarligt moment är självklart en tackling, riktad direkt mot huvudet, en annan när två spelare står och bökar vid sargen och en annan spelare kommer in och tacklas.

– Men de allra svåraste hjärnskakningarna får spelarna oftast när de står helt stilla och inte ser den som kommer och tacklar dem. Under en oförberedd tackling i sidan gör kroppen en egen rotation och far åt sidan. Huvudet kommer först därefter och då blir det en kraftig rotation inne i hjärnan, säger Yelverton Tegner.

Yelverton Tegner menar att tacklingarna i ishockeyn tidigare hade som syfte, att stoppa en spelare.

– Nu är tacklingar ett självändamål. Det är ”tufft” att tacklas.

Yelverton Tegner menar att spelarna har betalt för att spela ishockey. Om de är avstängda efter beslut i disciplinnämnden, på grund av ojust spel, förstår han inte varför lön ska utbetalas under den tiden. Det senare är en modell som praktiseras i NHL. Han menar att där får ojust, farligt spel, inte bara en konsekvens för laget, utan även en direkt ekonomisk konsekvens som känns, för den ojuste spelaren.

I media

Kontakt

Yelverton Tegner

Yelverton Tegner, Professor emeritus

Organisation: Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Taggar