Maria Vyatkina, Johan Sterte, Jouko Niinimäki, Markku Juntti, Johan Carlsson
Maria Vyatkina, universitetsjurist vid Luleå tekniska universitet, Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, Jouko Niinimäki rektor Oulu,Markku Juntti, dekan för forskarstudier Oulu, Johan Carlsson, professor vid Luleå tekniska universitet Foto: Maria Åberg-Andersson/LTU Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt avtal med Uleåborgs universitet

Publicerad: 28 oktober 2015

Luleå tekniska universitet har ingått ett avtal med Uleåborgs universitet om dubbelexamen för forskarutbildning med start våren 2016. Forskarstuderande i programmet kommer att kunna erhålla examen från båda universiteten.

Ramavtalet omfattar alla områden inom universiteten och fastställer de grundläggande reglerna och principerna för dubbla examina. Tiden för doktorandstudier i båda universiteten är fyra år. I fallet med en dubbel examen arbetar studenten två till tre år i hans eller hennes hemuniversitet och ett till två år i värduniversitetet.

Fördelen med dubbla examina för studenter är att kombinera den bästa forskningskompetensen från de två universiteten. Kvaliteten på universitetens egen forskning kommer också att förbättras med utnyttjande av expertis på båda sidor.

Spetskompetens från två universitet

Universiteten har även för avsikt att utvidga samarbetet till gemensamma doktorsexamina och gemensamma doktorandprogram.

– Uleåborgs universitet är vårt närmaste grannuniversitet och dessutom ett av Finlands absolut starkaste universitet. Vi har en lång historia av samarbete både inom forskning och utbildning som vi nu vill förstärka ytterligare. Doktoranderna i detta program får tillgång till spetskompetens från båda universiteten. Vi är mycket glada och tror att detta kommer att stärka vår relation betydligt, säger Johan Sterte, rektor för Luleå tekniska universitet.

– Luleå tekniska universitet har traditionellt varit en viktig samarbetspartner för Uleåborgs universitet och nu är det dags att uppdatera och fördjupa vår relation. Gemensamma program i forskarutbildningen är ett mycket konkret sätt att underlätta ett verkligt och aktivt samarbete som ökar forskning och ger ny kompetens som behövs i den arktiska regionen, säger Jouko Niinimäki, rektor vid universitetet i Uleåborg.

Universiteten kommer att mötas i Uleåborg i januari 2016 för att välja de primära samarbetsområden så att berörda forskare och forskargruppsledare kan börja arbeta tillsammans redan under våren 2016.

I media