Solsken över studiestarten

Publicerad: 19 augusti 2015

Det var riktig högsommarvärme när 2 500 nya studenter anlände till höstens studiestart på Luleå tekniska universitet.

– Det ger massor med energi att hälsa alla nya studenter välkomna. Det känns skönt att det blir liv på campus igen, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

I fyra omgångar hälsades studenterna välkomna i Aula Aurora för att sedan göra sin terminsregistrering och skaffa LTU-kort. De 180 phösarna, studenter med overaller och solglasögon, tar hand om de nya studenterna under dagens rundvandring och aktiviteter under Nolleperioden.

För att det ska bli lätt för de nya studenterna att hitta fanns under dagen personal i marinblå pikétröjor, där det på ryggen står Fråga mig.

– För oss är det viktigt att studenterna känner sig välkomna och får träffa glada ansikten, säger Mia Oldenburg, chef för studentservice.

Studenter anlände från många olika delar av Sverige och anledningen till att de sökt sig till Luleå tekniska universitet var varierande.

Emil Törnberg, Stockholm – sjuksköterska

– Jag ville göra ett miljöombyte. Jag har hört att det är en bra gemenskap på universitetet, så jag är glad över att vara här.

Hanna Gradén Svedlund, Stockholm – civilingenjör arkitektur

– Min arbetsgivare tycker att utbildningen i Luleå är bra. De har varit här på arbetsmarknadsdagar och eftersom jag vill jobba med byggnad rekommenderade de mig att söka hit.

Mattis Herberlein, Skövde – högskoleingenjör bilsystemteknik

– Jag är intresserad av bilar och det verkar vara en bra skola. Min bror läser i Umeå och ångrar att han inte sökte hit istället.

Leila Winblad, Göteborg – tekniskt basår

– Jag fick utbildningskatalogen hemskickad. Eftersom jag har siktet inställt på civilingejörsprogrammet i rymdteknik sökte jag hit för att gå det tekniska basåret.