Hoppa till innehållet

Studenter vill förbättra vården i Thailand

Publicerad: 26 november 2015

Sjuksköterskestudenterna Cilmara Arén och Bunga Boonsinchai har precis kommit hem från en nio veckors resa till den lilla byn Pang Mod Dang i östra Thailand. De har samlat material till sitt examensarbete där de fokuserat på relationen mellan diabetespatienter och vårdpersonal och hur villkoren till egenvård kan förbättras.

– Vi vill gärna åka tillbaka för att hjälpa till med att förändra vården till det bättre. Vi blev verkligen berörda av hur minsta lilla kunde göra skillnad, säger Cilmara Arén.  

Byn dit inga turister kommer

I byn finns inga turister, hotell eller transporter. Endast vissa hushåll har tv och internetuppkopplingen är väldigt långsam. Här brer den typiska thailändska landsbygden ut sig med ris plantage och jordvägar.
Däremot finns det ovanligt många diabetiker i den lilla byn Pang Mod Dang. Just här har Cilmara Arén och Bunga Boonsinchai bott i flera veckor för att samla material till sin uppsats.

– Det har varit väldigt intressant att få leva så enkelt och nära byns invånare, och få ta dela av hur vården fungerar under dessa förutsättningar, säger Cilmara Arén.

De har haft stor hjälp av en kontaktperson på plats som fixat ett rum hos en familj och varit till stöd när studenterna behöver. För att kunna ta sig lite längre sträckor har tjejerna ibland lånat en gammal cykel eller moped av familjen, annars har de promenerat överallt.
– När vi åkt och handlat mat har vi åkt på flaket till familjens pick-up, säger Bunga Boonsinchai.

Status med skräpmat

Bunga Boonsinchai är själv från Thailand och har agerat översättare mellan sin studiekamrat och de thailändska patienterna och vårdpersonalen. I den här byn finns många diabetiker och problemet ökar allt mer i hela Asien. År 2030 beräknas 180 miljoner människor ha diabetes i Asien, en ökning med 60 procent.

Detta väckte en nyfikenhet hos studenterna som valde att titta närmare på diabetespatienter och den vård de får.

De upptäckte att i byn lever människorna ett väldigt stillasittande liv och tar exempelvis mopeden till affären. Det förekommer även mycket socker i maten, till och med popcorn serveras med socker.
– Det bli något fel på bukspottkörteln som producerar insulin för att hantera sockret. Den blir helt enkelt överbelastad, säger Bunga Boonsinchai.

Även ekonomin har blivit bättre i landet de senaste 15 åren och kedjor med skräpmat har fått en central roll i matkulturen.

– Skräpmat är dyrare och det har blivit status att äta den här typen av mat, säger Cilmara Arén.

Nöjda med det lilla

Patienterna i den lilla byn är enligt studenternas uppsats nöjda med den vård de får ute på landsbygden, trots att de exempelvis kan få vänta i fem timmar på att lämna ett blodprov. Det finns ingen avskildhet och sex personer kan ligga i samma rum. Dessutom finns ingen sekretess eller tanke på integritet.

– Patienterna har inte samma krav som i Sverige, utan är nöjda med det lilla de får. Många är analfabeter och ifrågasätter inte vården. En sjuksköterska behandlas med respekt, säger Bunga Boonsinchai.

För att kunna samla ihop material har studenterna träffat patienterna enskilt efter att ha introducerats av vårdpersonal. Intervjuerna har bandats och i efterhand dokumenterats.

Vill göra skillnad

Erfarenheten utomlands har gett tjejerna mersmak. De upplever att ute på landsbygden i Thailand behöver vården hjälp med att utvecklas. Planen är att jobba i Sverige ett år efter utbildningen och sedan göra biståndsarbete utomlands.

– Alla har inte samma förutsättningar till lika vård och vi vill göra skillnad. Huvudsaken att vi gör något för att hjälpa till, fortsätter Bunga Boonsinchai.

Internationell samordnare vid HLV

Päivi Juuso

Päivi Juuso, Biträdande professor, Utbildningsledare KUSSK

Telefon: 0920-493897
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik