Hoppa till innehållet
Yelverton_tegner
Yelverton Tegner vid det Idrottsmedicinska vårmötet. Foto: Joanna Kvist

Tegner fick utmärkelse inom idrottsmedicin

Publicerad: 12 maj 2015

Lördag 9 maj fick Yelverton Tegner, professor i hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, ta emot en utmärkelse för sitt gedigna arbete inom det idrottsmedicinska ämnet. Detta skedde vid det Idrottsmedicinska vårmötet som under temat ”Idrottsmedicin – Vägen till framgång” gick av stapeln i Linköping. Vårmötet arrangerades av Svenska Förening för Fysisk aktivitet och Idrottsmedicin.

– Det är en bekräftelse av branschen att mitt arbete haft betydelse och det känns stort. Jag är väldigt hedrad och glad för utmärkelsen.

Yelverton Tegner tog emot sin hedersutnämning vid det Idrottsmedicinska vårmötet som hölls i Linköping med motiveringen:

”Som vetenskapligt, pedagogiskt och på fältet har haft en mycket stor betydelse för utvecklingen av idrottstraumalogin, såväl nationellt som internationellt”.

Efter utnämningen höll han en hedersföreläsning om sin resa som idrottsläkare och forskare.

Sprider kunskap inom idrottsmedicin

Under mötet hade Sveriges forskare och kliniskt erfarna samlats för att ta del av varandras arbete. Syftet är att sprida information och kunskaper som är till nytta inom idrottsmedicinen och kunna leva upp till idrottsmedicinens mission, som är att genom rådgivning, prevention och behandling underlätta för alla att kunna leva ett mer fysiskt aktivt liv.

Förbereder sig för VM i fotboll

Yelverton Tegner är inte bara professor i idrottsmedicin och specialist inom ortopedi. Han har även utvecklat ett sätt att värdera aktivitetsnivå efter knäskada, den så kallade Tegner activity scale. Under åren har han också arbetat med handläggning av hjärnskakning hos idrottsmän och mellan åren 1974 - 2014 var han verksam som lagläkare för Luleå hockey.

Han är en av två läkare för damlandslaget i fotboll som just nu förbereder sig för fullt för VM, som går av stapeln 6 juni - 5 juli i Kanada.

Yelverton_tegner_utmarkelse2
Professor Yelverton Tegner tar emot utmärkelsen under det Idrottsmedicinska vårmötet med temat ”Idrottsmedicin – Vägen till framgång”.
Yelverton_tegner_utmarkelse1

Kontakt

Yelverton Tegner

Yelverton Tegner, Professor emeritus

Organisation: Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik