Hoppa till innehållet

Universitet skapar relationer till Latinamerika

Publicerad: 23 november 2015

Silje Gustafsson, forskare inom omvårdnad, och Karin Axelsson-Grafström, internationell handläggare, representerade Luleå tekniska universitet när Utbildnings– och högskolerådet, UHR, anordnade ett kontaktseminarium i Latinamerika

– Vårt mål med resan var att undersöka möjligheter för ett framtida student- och lärarutbyte, men också för forskningssamverkan, säger Silje Gustafsson.

Syftet med ett kontaktseminarium är att ge svenska lärosäten möjlighet att komma i kontakt med utomeuropeiska lärosäten för att inleda framtida samarbeten. Kontaktseminarium har tidigare anordnats vid sex tillfällen i olika delar av världen och den här gången var även de nordiska länderna inbjudna att delta på resan.

Mingel under trevliga former

Kronprinsessan Victoria invigde seminariet på det peruanska universitetet Universidad de Lima, Peru. De nordiska länderna hade cirka 30 representanter och de latinamerikanska universiteten representerades av totalt 200 personer. Under fem arbetsdagar besöktes fem lärosäten i Bogotá och Medellín i Colombia samt Lima i Peru för att nätverka, informera om länders olika utbildningsystem och diskutera eventuella samarbetsprojekt. Med stående luncher och naturliga mingel med handskakningar byggde besöken på att skapa nya kontakter under organiserade och trevliga former.
– Det var ett väldigt trevligt och effektiv sätt att bedriva internationalisering och vi hann träffa många människor och knyta många viktiga kontakter, säger Silje Gustafsson.

Samma problem och intressen

Intresse för samarbete uppstod mellan bland annat Institutionen för hälsovetenskap och Universidad del Norte i Baranquilla, Colombia. Liksom Norrbotten har de samma logistiska problem med byar långt från sjukvård och vill kunna nå ut med vård på ett effektivare sätt. Luleå tekniska universitet och Universidad del Norte har sedan tidigare ett avtal avseende studentutbyte och nu var man intresserad av att utvidga samarbetet.
– De tyckte det lät intressant med ett nordligt universitet och var nyfikna på att ta del av våra kunskaper inom IKT och e-hälsa, fortsätter hon. Universidad del Norte har väl inarbetade rutiner för mottagande av utbytesstudenter med intensivspråkkurser och kulturella och sociala evenemang arrangerade för studenterna. 

På Universidad del Norte finns ett väldigt starkt socialt engagemang och studenter driver tillsammans med lärare en vårdcentral där de ger gratis vård till behövande människor.
– Konceptet väckte ett intresse hos oss. Vi har studenter som är väldigt kapabla och har förmågor som kan nyttjas i större utsträckning än de gör idag.

Även i staden Medellín fanns både sjuksköterskeutbildning och arbetsterapiutbildning med möjlighet för utbyte. Här drevs också vårdcentraler och socialt arbete genom universitetet med studenter och lärare i samverkan.
– Medellín var en charmig färgstark stad som är otroligt vacker, grön och bördig. Jag är övertygad om att våra studenter skulle tycka det vore jättekul att få uppleva, säger Silje Gustafsson.

Stark framtidstro

Den svenska regeringen vill satsa på att stärka relationerna med Latinamerika och det vittnade kronprinsessan Victoria och prins Daniels närvaro om. Efter många års stridigheter mellan gerillan och regeringen har det blivit lugnare i Colombia och båda länderna har en stark framtidstro.
– Vi har mycket att lära av varandra. Både Peru och i Colombia är på stark frammarsch ekonomiskt sett och som resultat av resan hoppas man öka gemensamma projekt mellan länderna, säger Karin Axelsson-Grafström.

Kontakt

Silje Gustafsson

Silje Gustafsson, Universitetslektor

Telefon: 0920-492313
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik