Arbetsterapeutstudenter redo för sin yrkesroll

Publicerad: 7 juni 2016

Under en avslutningsceremoni fick ett 40-tal nyutexaminerade arbetsterapeuter ta emot LTU nålen att hänga runt halsen samt ett diplom. Nu är de redo att gå ut i sina nya yrkesroller som arbetsterapeuter.

– Många föreläsningar och grupparbeten har gjorts via internet och utbildningen är utformad för distansstudier, vilket har fungerat jättebra. Jag känner mig väl förbered på att börja jobba, säger Karin Laursen från Malmö.

Under avslutningen samlades arbetsterapeutstudenter och lärarna för att mingla och äta tårta. Det blev ett möte fyllt med glädje och förväntningar inför framtiden.

Professor och utbildningsledare Maria Larsson Lund sa i sitt tal att dörrarna till Luleå tekniska universitet står öppna och bjöd in till fortsatt samarbete inom utbildning och forskning. Hon passade även på att tacka Anna Iggström och Linda Karlsson för ett gott arbete som programrådsrepresentanter.

Ämnesföreträdare och professor Margareta Lilja höll också ett tal och delade ut pris till Bästa examensarbete inom arbetsterapeutprogrammet. Det gick till Jenny Almgren och Sara Fridborg för arbetet Erfarenheter av upplevd aktivitetsbalans hos kvinnor arbetande inom vården med motiveringen:

Uppsatsen avspeglar ett mycket gott kritiskt förhållningssätt och resultatet är värderat i relation till relevanta teorier och aktuell forskning inom ämnet. Uppsatsen ger en god överblick inom ett område med begränsad mängd forskning. Den visar tydligt att för kvinnor arbetande inom vården var användandet av strategier avgörande för att hantera vardagen och för att kunna uppleva aktivitetsbalans och att det finns ett behov inom arbetsterapi att arbeta både rehabiliterande och hälsopromotivt med denna grupp.

Påbörjar arbete som arbetsterapeuter

Arbetsterapeutstudenterna Karin Laursen, Malmö, och Anna Iggström, Färila, har liksom flera andra i klassen redan fått jobb som arbetsterapeuter efter utbildningens slut. De sökte jobb under utbildningen och blev erbjudna tjänsterna.

– Jag ska jobba på ortopedi avdelningen på Malmö sjukhus som arbetsterapeut och det känns jätteroligt, säger Karin Laursen.

– Jag har jobbat som assistent och gjort min praktik på kommunrehab i Ljusdals kommun. Där ska jag nu börja jobba som arbetsterapeut och jag känner mig redo, säger Anna Iggström.

Maria Larsson-Lund

Maria Larsson-Lund, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Arbetsterapi, Hälsa och rehabilitering, Institutionen för hälsovetenskap
Margareta Lilja