Bästa affärsidé belönas med pris

Publicerad: 25 maj 2016

Studenter på arbetsterapeutprogrammet i termin fyra fick som examinationsuppgift att komma på en idé till en produkt eller tjänst som kan underlätta vardagslivet för personer med funktionsnedsättning. Under en prisutdelning belönades bästa produkt, tjänst och presentation.

Studenterna skulle utveckla en affärsidé med arbetsterapeutiskt perspektiv. Affärsidén kunde vara inspirerad från den verksamhetsförlagda utbildningen eller utifrån ett vardagsproblem som behöver få en lösning för att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättning.

Examinationen genomfördes i grupper med max tre personer och bestod av framtagandet av en affärsplan och en muntlig säljande presentation.

Under tio minuter presenterades affärsidén under en säljande presentation inför en jury bestående av externa representanter. Gruppen fick därefter feedback under cirka 10 minuter.

– Det här gör vi inom utbildningen för att studenterna ska få öva presentationsteknik, att vara kreativa och så ett frö att de även kan vara entreprenörer. Det var en mycket hög kvalitet på produkterna och tjänsterna. Många idéer finns möjlighet att ta vidare för utveckling, säger Maria Prellwitz.

Fyra prisutdelningar

Pris till Bästa tjänst delades ut till Anna Olegård Jern, Charlotte Haslum, Evelina Thyr och Sara Kristoffersson och deras tjänsteinnovation ”Childrens Assistance” med motiveringen:

Ett starkt team med en mycket bra idé och en tjänst som skulle kunna starta i morgon. En bra säljande presentation och en genomtänkt logga som tilltalade oss i juryn.

Pris till Bästa produkt gick till Anna Cséplö och Lisa Holm för produkten ”SMORT”  med motiveringen:

Bra produkt och väl genomförd presentation. Tydlig koppling till arbetsterapi. Marknadsundersökning där pris och kvalitet är presenterat.

Pris till Bästa presentation av en tjänst gick till Caroline Hellström och Charlotte Kihlström för tjänsten ”FunkSam” med motiveringen:

Med en positiv vinkling av ett allvarligt folkhälsoproblem. En tydlig kundundersökning och en presentation som tar fram det unika i arbetsterapin och vad arbetsterapi kan erbjuda.

Pris till Bästa presentation av en produkt gick till Jenny Dahlbom, Anna Norin och Katarina Ström för innovationen ”Borsta Lätt KAJ” med motiveringen:

Med säker presentation och tydlig visuell bild av produkten kombinerat med en bra branding av teamet.

Tvåårigt sekretessavtal

Den externa juryn bestod av Ann-Charlotte Kassberg, förbättringsstrateg på Norrbottens läns landsting och adjungerande lärare i arbetsterapi på LTU, Kerstin Lidström, innovationsstrateg på Norrbottens läns landsting, Susanne Sundström, projektledare på Career Center, och Marina Eriksson, site ledare på Go Business. Samtliga deltagare och även juryn fick skriva på ett sekretessavtal som gäller under två år.

Under denna tid uppmuntras studenterna att fortsätta utveckla sin tjänst eller produkt och ta vara på de kontakter som finns på universitetet.

Maria Prellwitz

Maria Prellwitz, Biträdande professor, Internationell samordnare

Organisation: Arbetsterapi, Hälsa och rehabilitering, Institutionen för hälsovetenskap