Blivande studenter på besök

Publicerad: 11 oktober 2016

Utbildningarna vid institutionen för konst, kommunikation och lärande (KKL) bjöd i tisdags in presumtiva studenter till arrangemanget Öppet hus.

Till årets tillställning hade ett femtiotal olika gymnasieprogram från både gymnasieskolor och folkhögskolor i Norr- och Västerbotten bjudits in. Syftet med dagen är att gymnasieungdomar och de som går folkhögskola får ett tillfälle att besöka Luleå tekniska universitet och träffa lärare, forskare och studenter från olika institutioner och utbildningsprogram och kurser.

Berättar ur ett studentperspektiv

– Öppet hus är ett populärt, återkommande event som skapar intresse och rätar ut frågetecken hos våra besökare. Det är viktigt att ungdomar från gymnasiet får träffa våra ambassadörsstudenter som kan berätta och förklara utifrån ett studentperspektiv hur det är att plugga på universitet. Genom korta presentationer ger vi också möjlighet att ta del av vissa specifika ämnesområden som studenter, lärare, forskare och alumner berättar om och ger inblick i, säger Lena Nyström universitetsadjunkt vid lärarutbildningen på universitetet och en av dagens arrangörer.

Över 1500 personer kom till årets Öppet hus på universitetsområdet i Luleå där gästerna, bland annat, kunde ta del av presentationer av verksamma studenter och alumner. Representanter från lärar- musik och medieutbildningarna fanns på plats under hela dagen för att svara på frågor och dela med sig av sina erfarenheter som studenter och lärare.

Foto: Lars Andersson

Ida Grandin, grundlärare 4-6, Piteå

– Många gymnasieelever ser nog inte läraryrket som sitt förstaval när det kommer till universitetsstudier och då är detta arrangemang ett utmärkt sätt att kunna förmedla alla fantastiska sidor av yrket och på så sätt höja intresset för lärarutbildningarna.

Foto: Lars Andersson

Marcus Gabrielsson, grundlärare 4-6, Luleå

– En sådan här dag ger mig tillfälle att få berätta om läraryrket och att våra besökare dessutom är övervägande gymnasieelever gör att det blir extra viktigt. Det är just den här målgruppen som vi på lärarutbildningarna behöver fånga upp.