Jorden runt i folkmusikens tjänst

Publicerad: 11 november 2016

Svante Lindqvists kulturella resa tog sin början på ABF i Malmberget. En odyssé i den norrbottniska folkmusikens tjänst som sedan har tagit honom jorden runt flera gånger om. Under årets akademiska högtid promoverades han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

– Jag är otroligt stolt och glad. Men samtidigt lite rädd för att förklena de andra hedersdoktorerna. Det är nämligen enastående namn som blivit utsedda till hedersdoktorer genom åren, sa en blygsam Svante Lindqvist vid sin föreläsning på Luleå tekniska universitet.

Turnerade Europa redan som tonåring

Svante Lindqvist intresserade sig tidigt för folkmusiken i allmänhet och den norrbottniska folkmusiken i synnerhet. Ett intresse som föddes tack vare det anrika musiksällskapet i Malmberget och de musikpedagoger som efter musiksällskapets upplösning hamnade på den lokala ABF-föreningen.

– Det var verkligen fantastiska lärare som hade en enorm kompetens, berättade Svante Lindqvist som snabbt därpå anslöt sig till Malmbergets folkdanslag Gellmalaget.

– Efter det gick det fort, redan 1972 fick jag åka med dem på turné till Tyskland vilket var fantastiskt för en ung kille. Sen rullade det bara på med festivaler och turnéer runt om i Europa varje år.

Bra blev ännu bättre

1977 utsågs Svante Lindqvist till riksspelman, en prestation som närmast saknar motstycke med tanke på att han bara var 20 år gammal vid tillfället. Samma år bildade också Svante Lindqvist JP Nyströms orkester tillsammans med fyra vänner i Malmberget. Efter bara ett år hade gruppen uppmärksammats med ett eget tv-program på SVT och stora tidningsupplag. När bandet några år senare befann sig på en av två USA-turnéer frågade en amerikansk producent Svante ”this must be the top of the rainbow?”

– I helvete heller, tänkte jag. Det ska bli ännu bättre. Och det blev det också, bara något år senare började vi samarbeta med Cullbergbaletten. Ett samarbete som pågick i över tio års tid, sa Svante Lindqvist och berättade att JP Nyströms orkester turnerat i ett omfång som motsvarar 18 varv runt jorden.

– Allt i den norrbottniska folkmusikens tjänst.

Budskapet togs inte på allvar

Förutom Svante Lindqvists musikaliska gärning har han även en framgångsrik karriär som författare och dramatiker. Hans mest kända verk är antagligen monologen Mannen från Malmberget som fortfarande spelas på teatrar runt om i Norden.

– I den beskriver jag faktiskt en bild av vad som ska hända i Malmberget med den blivande stadsomvandlingen, men då för 25 år sedan, togs inte budskapet på allvar. Så är det ofta med kultur, och jag tänkte häromdagen att om Hillary Clinton faktiskt lyssnat på Bruce Springsteens texter och inte bara använt honom som en reklampelare så kanske det hade gått bättre i valet, berättade Svante Lindqvist.

Föreläsningen avslutades med en finstämd version av låten Min längtan hem är större än jag tror och en uppmaning till dem som inte värderar betydelsen av kultur.

– Kulturen är en utmärkt värdemätare på hur ett samhälle egentligen mår. Många säger att kultur bara är fernissa. Och det är sant, men utan fernissa ruttnar båten.

Foto: Katarina Karlsson

Nyheten i media