Nya studentlokaler får självlysande målning

Publicerad: 16 september 2016

Nya och betydligt större studentytor på Luleå tekniska universitet har invigts. Innemiljö och utemiljö i A-huset möts nu genom en 42 meter lång glasvägg, som släpper in dagsljuset till en monumental målning av Danilo Stankovic, en målning som förvandlas när mörkret faller.

– De nya studentytorna i A-huset ger en ökad möjlighet till social samvaro, samtal och gemenskap mellan studenter. Vi är mycket tacksamma för att vi har fått vara med och föra fram våra synpunkter på hur vi vill att Sveriges bästa studentmiljö ska utformas, sade Carl-Johan Granqvist, kårordförande Luleå studentkår på Luleå tekniska universitet.

42 meter glasvägg

Mitt på Regnbågsallén ligger A-huset som en viktig nod på Luleå tekniska universitet. I byggnaden som nu omgärdas av en 42 meter lång glasvägg med formler kopplade till Luleå tekniska universitet, bedrivs särskilt mycket av undervisningen för institutionerna Ekonomi, teknik och samhälle, System och rymdteknik, Konst- kommunikation och lärande samt Hälosvetenskap.

A- huset har i och med ombyggnationen fått en extra våning. Studieytorna har ökat från 800 kvm till 1 500 kvm och studieplatserna från cirka 100 till 600 stycken.

För fem år sedan beslutade Akademiska hus och Luleå tekniska universitet att göra en satsning på studiemiljön i A-huset. Spaden sattes i jorden 2014 och nu är byggnaden klar.

– Tack alla ni på Luleå tekniska universitet som stått ut med buller och byggdamm under dessa år och tack alla hantverkare och entreprenörer. Nu är vi färdiga och har fått ett fantastiskt resultat. Ta väl hand om huset, sade Roger Granberg, tf. regiondirektör vid Akademiska Hus.

Flexibla lärmiljöer

Rektor Johan Sterte talade om universitetets vilja att satsa på stora, flexibla lärande miljöer där olika miljöer kan användas efter ändamål. Den inriktningen på innemiljön har gjorts samtidigt som utformningen av inredningen har tagit hänsyn till ljusets speciella karaktär och årtidens växlingar i denna del av Sverige.

– Visst blev det bra! Jag är mycket nöjd och glad, sade Johan Sterte.

I mörker lyser den monumentala målningen av Danilo Stankovic på Luleå tekniska universitet

Foto: Katarina Karlsson

A-huste målning

Mitt i denna nya studiemiljö finns numera även ett monumentalt konstverk av Danilo Stankovic, När fåglarna tystnar. Kristina Möster Nilsson, Statens konstråd berättade om hans målning på Luleå tekniska universitet. Målningen invigdes samtidigt som det ombyggda A-huset, där hans målning som går från golv till tak, är skapad för just den byggnaden.

– Han ville i sin målning plocka fram det som inte ryms i studentvärlden, det ockulta. Om ni går riktigt, riktigt nära ser ni att målningen har flera små, små figurer. När det blir mörkt börjar målningen lysa och ändrar karaktär, sade Kristina Möster Nilsson.

"I folktro är skymningen, då ljudet av fågelkvitter dör ut, tidpunkten då det okända vaknar. Det fanns i nya A-huset en önskan att som student få möjlighet att tänka utanför boxen, att öppna sina tankar mot något utöver tentor och studierutiner. I dialog med traditionell kunskap och ockulta värden, och med en estetik som känns igen från klubbmiljöer, öppnar Stankovics måleri gluggar mot andra dimensioner i studentvardagen. När Fåglar Tystna skänker därtill självlysande magi i det norrbottniska vintermörkret". (Kristina Möster Nilsson)

Vad tycker du som student om de nya studentytorna?

Erika Andersson

Erika Andersson, Karlskrona läser fysioterapiprogrammet vid Luleå tekniska universitet

– Det är fint och ljust i de nya lokalerna

Filip Olausson