SM guld damhockey
En tredjedel av spelarna i damhockylaget Luleå hockey/MSSK pluggar på Luleå tekniska universitet. Från vänster Lisa Ekberg, Emma Eliasson, Sofia Johansson, Christa Alanko och Ida Boman. Saknas på bild Henriette Sletbak och Rebecca Stenberg. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stort grattis till historiskt SM-guld

Publicerad: 11 april 2016

Drygt två veckor efter den historiska SM-segern i damhockey med 4-1 mot Linköping, inför rekordpublik, träffas en tredjedel av Luleåspelarna återigen på sina andra hemmaplan, Luleå tekniska universitet. Där läser nämligen sju av spelarna utbildningar vid sidan av elitsatsningen.

– Jag har haft ett jättebra år, både hockey- och skolmässigt, säger Emma Eliasson, lagkapten.

Rekordpublik följde historisk seger

För drygt tre veckor sedan, söndagen 20 mars befann hon sig tillsammans med övriga spelare i damhockeylaget Luleå hockey/MSSK på hemmaisen i Coop Norrbotten Arena i Luleå. Det var dags för SM-final. Aldrig tidigare hade så stor publik besökt en match i svensk damhockey. Hela 4 179 följde matchen direkt på plats och kunde i tredje perioden få njuta av hur Luleå hockey/MSSK som gör sitt första år i riksserien, dominerar isen totalt. Glädjen som spelarna visade efter matchen var obetalbar. De hade inte bara vunnit SM-guld. De hade skrivit historia inför rekordpublik på plats. För första gången hade Luleås damer vunnit SM-guld i hockey.

– Det var en helt sjukt häftig känsla och det största jag har upplevt i min hockeykarriär hittills, säger Luleåbacken Ida Boman om SM-finalen.

En tredjedel pluggar på universitetet

Bara fem minuters bilfärd från Coop Arena, finns en annan arena, Luleå tekniska universitet. Här pluggar sju spelare i laget vid sidan av den tuffa elitsatsningen. Lagkapten och backen Emma Eliasson läser ekonomie kandidat, forward Lisa Ekberg, civilekonomprogrammet, backen Ida Boman, förskolelärarprogrammet, forward Christa Alanko, ekonomie kandidat, forward Henriette Sletbak, fristående kurser, forward Rebecca Stenberg, hälsovägledarprogrammet och backen Sofia Johansson läser civilingenjörsprogrammet Industriell miljö- och processteknik.  Dessutom är lagets team manager, Maria Schinkler, projektledare på Career Center vid Luleå tekniska universitet.

Idrottsavtal på universitetet

Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet gratulerade de sju studenterna vid Luleå tekniska universitet till den historiska segern.

– Jag tycker att det är jättekul med SM-guldet. Man ska inte heller glömma att den här segern är otroligt värdefull för Luleå tekniska universitet, Luleå och Norrbotten, genom den ljuskraft och synlighet den ger, säger Johan Sterte.

Foto: Melina Granberg
Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet gratulerar till SM-guldet Foto: Melina Granberg

För ett år sedan antog Luleå tekniska universitetet ett Idrottsavtal som är i sin linda.

– Vi har åtagit oss som universitet i den mån det är möjligt att underlätta för studenter som satsar på elitnivå att kunna kombinera det med studier på Luleå tekniska universitet, säger Johan Sterte.

Spelarna i Luleå hockey/MSSK vittnar om att det krävs stenhård disciplin och planerande för att lyckas med både hockeyn och studierna. Elitsatsningen i hockey innebär omkring fyra timmars träning varje dag. Därtill kommer föreläsningar, plugg och tentor. Att hamna i slutspel påverkar så klart studieplaneringen.

För spelarna Luleå hockey/MSSK väntar nu, en av tränarna inplanerad veckas vistelse i fjällen för att fira segern och ladda batterierna inför ny hård träning.

Läs mer i separata intervjuer med enskilda spelare.