Hoppa till innehållet

Inspirationskväll för utlandsstudier

Publicerad: 14 februari 2017

Varje termin hålls en Internationell kväll för studenter på Institutionen för hälsovetenskap för att inspirera och sprida information om möjligheterna till utlandsstudier.

Under vårterminens start hölls föreläsningar av både studenter och lärare som berättade om sina erfarenheter av utlandsstudier och utlandsarbete.

– Jag blev nyfiken på att höra vad studenter som gjort sin verksamhetsförlagda utbildning utomlands hade att berätta. Det var väldigt intressant och jag kommer att kolla upp alternativen när det börjar närma sig, säger Tatiana Rasmussen, sjuksköterskestudent i termin 2 vid Luleå tekniska universitet.

Ingela Jobe, doktorand inom omvårdnad, berättade om sina erfarenheter av att arbeta som barnmorska och sjuksköterska för organisationer som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Afghanistankommittén och Världshälsoorganisationen (WHO) i länderna Sierra Leone , Syd Sudan, Afghanistan, Myanmar och Papua Nya Guinea.

– För mig var det viktigt att visa på bredden om hur en sjuksköterska kan arbeta ute i världen. Det ger så otroligt mycket att få erfarenheter från andra länder, så finns möjligheten att åka iväg tycker jag att man ska ta den, säger Ingela Jobe.

Sjuksköterskestudenterna Lisa Rapp och Indre Spiridonova föreläste om sina utlandsstudier på Färöarna där de var under termin 4 och gjorde verksamhetsförlagd utbildning inom äldrevård.

Även lärarna Carina Nilsson och Päivi Juuso berättade om sina erfarenheter av lärarutbytet med Hanoi Medical University, Vietnam. Det är ett pågående lärarutbyte där lärare besöker varandras universitet för att undervisa på varandras sjuksköterskeutbildningar och bygga upp ett samarbete. Målet är att i framtiden utöka samarbetet till att omfatta även ett studentutbyte.

Tidigare åkte två sjuksköterskestudenter via ett MFS stipendium till Antiqua, Karibien, för att sitt examensarbete. Kontakterna hade de fixat själva och efter resan formaliserades kontakten med att universitetsadjunkt Carina Lomgren och universitetslektor Birgitta Lindberg åkte dit på en kontaktresa för skapa ett formellt samarbete.

Carina Lomgren är även koordinator för nätverket Nordkvist, där ett antal Skandinaviska länder och lärosäten ingår. Många studenter har genom Nordkvist genomfört sin verksamhetsförlagda utbildning i något skandinaviskt land. För mer information kontakta Carina Lomgren.

 

Kontakt

Päivi Juuso

Päivi Juuso, Biträdande professor, Utbildningsledare KUSSK

Telefon: 0920-493897
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik