Löptest på brant ramp mäter skons betydelse

Publicerad: 9 december 2019

Löparna springer snabbt ner för rampen, som i ena änden är upphissad fem meter i luften. Här pågår ett test för att kartlägga skador vid löpning i brant terräng.
– Vi gör en pilotstudie för att undersöka olika rörelsebeteenden som fottryck, ledrörelser och muskelaktivitet, säger Ulrik Röijezon, biträdande professor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Det är i ett laboratorium på Luleå tekniska universitet som rampen har byggts upp. På varje löpare sätts sensorer fast som mäter rörelsebeteendet.

Stenmaterialet på rampen är i gnejs för att efterlikna förhållandena i Sverige. Syftet är att undersöka hur löpning i branta backar påverkar kroppen och vilken betydelse utformningen av skor och sulor har. Långa lopp i naturen, där branta backar ingår blir allt populärare, konstaterar Ulrik Röijezon.

Testet ingår i en pilotstudie, som är tänkt att ligga till grund för en mer omfattande forskningsstudie.

– Nu undersöker vi löpning i med olika typer av skor och lutning på rampen, säger Ulrik Röijezon.

Ulrik Röijezon

Ulrik Röijezon, Professor

Organisation: Fysioterapi, Hälsa Medicin och Rehabilitering, Institutionen för hälsovetenskap