Eva Nordmark
Eva Nordmark, ordförande i universitetsstyrelsen vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till arbetsmarknadsminister av Stefan Löfven. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitets styrelseordförande utsedd till ny minister

Publicerad: 10 september 2019

Eva Nordmark, ordförande för TCO och ordförande i universitetsstyrelsen vid Luleå tekniska universitet, sedan 2013, har utsetts till ny arbetsmarknadsminister. Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet gratulerar till utnämningen.

– Vi vill gratulera vår styrelseordförande Eva Nordmark, som blivit utsedd till arbetsmarknadsminister i Sveriges regering. Hon har varit en otroligt engagerad och aktiv ordförande i universitetsstyrelsen, inte minst i arbetet med att ta fram universitetets nya strategi, Vision 2030, där hon som ordförande tog ett starkt ledarskap. Hon driver frågan om det livslånga lärandet och poängterar den roll som akademin har i frågan. Vi önskar henne all lycka!  säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Tisdag 10 september öppnade riksdagen efter sommarlovet och i samband med detta presenterade statsminister, Stefan Löfven regeringsförklaringen och nya ministrar i regeringen. Till ny arbetsmarknadsminister, efter avgående Ylva Johansson utsågs Eva Nordmark. Eva Nordmark, är sedan 2013 ordförande i universitetsstyrelsen vid Luleå tekniska universitet. Hon är bördig från Luleå och var ledamot i styrelsen för Luleå tekniska universitet redan 1995-2000. Så här kommenterade hon 2013-05-01, att hon den dagen utnämndes till ordförande för styrelsen vid Luleå tekniska universitet.

– Det känns väldigt kul och hedrande och lite som att få komma hem. Jag satt i styrelsen på 90-talet då Luleå tekniska universitet, blev universitet och har också läst statskunskap och sommarjobbat på universitetet. Nu ser jag fram emot att få starta mitt uppdrag, sade Eva Nordmark, 2013.

Eva Nordmark, tidigare Eva Persson Sehlin, har varit ordförande för TCO sedan 2011 och innan dess förbundsordförande för fackförbundet SKTF (nuvarande Vision). Hon var första kvinnliga ordförande för SSU Norrbotten, 1992-1995 och har varit riksdagsledamot för socialdemokraterna.

2018 utnämndes Eva Nordmark till riddare av franska nationalförtjänstorden Ordre National de Mérite, för hennes engagemang för kvinnors rättigheter, arbete för den sociala dialogen i Sverige och Europa - och engagemang för högre utbildning.