Två veckors praktik i Australien

Publicerad: 19 mars 2018

Fysioterapeutstudenten Frida Johansson valde att göra sin valbara praktik i Australien. Under två veckor var hon på en multidisciplinär klinik där hon fick erfarenheter från flera olika professioner.

– ”Att se och lära” är ett väldigt bra ordspråk. Jag lärde mig massor på de här två veckorna, men det beror nog till stor del på att individerna som jobbar på kliniken har väldigt mycket intressant kunskap inom förhållningssättet integrerad hälsa som de var bra på att lära ut, säger Frida Johansson, som nu går termin sex på fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

Frida Johansson har i halva sitt liv besökt andra länder, både för semester och för jobb eller utbildning. När hon insåg att det fanns en möjlighet att förlägga den valbara praktiken, även kallat verksamhetsförlagd utbildning, utomlands startade hon processen att åka som Free Mover.

Resan gjordes i termin fem då hon under två veckor var på en multidisciplinär klinik i den privata sektorn i Perth, Australien. Multidisciplinär innebär att det jobbar flera olika professioner på kliniken.

Högt tempo på kliniken

Dagarna på kliniken startade klockan 06.30 och det var intensiva timmar från start till slut. De anställda jobbar i ett högt tempo med ett konstant flöde av patienter under dagen och Frida cirkulerade mellan att gå jämte en kiropraktor, fysioterapeut och idrottsfysiolog.

När hon följde med kiropraktorn fick hon ta del av olika handlingsmetoder av typen manipulationer. Av klinikens idrottsfysiolog, som jobbar med liknande rehabilitering och träna vardaglig funktionsförmåga, fick hon med sig många idéer på nya övningar, utvärderingsinstrument och sätt att tänka om olika funktionella rörelser i träning och vardag.

– När jag gick tillsammans med fysioterapeuten fick jag jobba mer ”hands-on” på klienter och fick testa lite behandlingsverktyg som han jobbar med dagligen. Fredagarna var lite lugnare och då fanns det ibland tid för mig och min handledare ta en kaffe och reflektera över mina upplevelser på kliniken.

Van resenär

Frida Johansson är van att resa på egen hand utanför Sveriges gränser. För henne är resandet ett sätt att utvecklas som människa, få en chans att lära känna nya människor och andra kulturer, se spännande platser och uppfylla drömmar.
– Att resa innebär att man ofta sätter sig själv utanför sin comfort zone. Man ställs inför oförutsedda saker, man får träna på att vara sin egen bästa vän och man får utveckla en hel massa olika personlighetsdrag hos sig själv.

Som van resenär vill hon tipsa den som vill åka utomlands att se över sin budget så att den även täcker oförutsägbara händelser, kolla visumregler för landet, giltigt pass, eventuella tilläggsförsäkringar och fixa ett boende vid ankomst. Beroende på resmål så kan även telefonnummer till svenska ambassaden i landet vara bra att ha.
–  Sen är det bara att köpa en biljett, invänta avresedatum och njuta av färden. Jag tycker man ska passa på att åka när möjlighet ges. Den bästa utbildning är den jag fått genom att resa på egen hand utanför Sveriges gränser, säger Frida Johansson.