Ny professor i danspedagogik

Publicerad: 1 februari 2018

Universitetslektor Cecilia Björklund Dahlgren har befordrats till professor i danspedagogik på konstnärlig grund vid Luleå tekniska universitet. Den första av sitt slag i Sverige.

– Professuren i danspedagogik är ett otroligt viktigt erkännande för dansen, danspedagogiken och utvecklingsarbetet Dans i skolan, säger professor Cecilia Björklund Dahlgren om utnämningen och fortsätter.

– Min vision är att alla elever ska få tillgång till dansen som konstform i skolan på samma vis som eleverna möter litteraturen, musiken och bilden. Jag gläds åt allt jag har kunnat åstadkomma inom området danspedagogik och Dans i skolan. Jag är ivrig att vidareutveckla och stärka området tillsammans med kommuner, skolor, högskolor, näringsliv och utbildnings-och kulturdepartementet där utvecklingsarbetet Dans och integration i skola och högskola är ett prioriterat område.

Ett genombrott

Cecilia Björklund Dahlgren ser det som ett stort genombrott för danspedagogik att hon nu, som den första i Sverige, utses till professor på konstnärlig grund.

– Det känns helt fantastiskt att bli befordrad till professor i danspedagogik på konstnärlig grund! Nu kan vi tala om genombrott för Dans i skolan i Sverige och det är Norrbotten och Västerbotten som visar vägen. Genom en professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet får området stort erkännande och stark legitimitet, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Drivkraften bakom Sveriges första danslärarutbildning

Cecilia Björklund Dahlgren fick högre utbildning i dans vid Operans Balettelevskola, London Contemporary Dance School och vid Ecole superieure de la danse classique i Cannes. Tidigt väcktes intresset för danspedagogik och koreografi för barn och ungdomar. I slutet av 1970-talet tog Cecilia Björklund Dahlgren danspedagogexamen vid Statens Dansskola, nuvarande Dans och Cirkushögskolan i Stockholm. Hon har sedan 2008 varit universitetslektor på konstnärlig grund vid Luleå tekniska universitet och hon är även verksamhetschef för Stiftelsen Institutet Dans i skolan.

Sedan år 2003 har Cecilia Björklund Dahlgren varit drivkraften bakom utvecklingen av Sveriges första danslärarutbildning vid Luleå tekniska universitet.

– Från Luleå tekniska universitet examineras en helt ny lärarkategori, dansläraren. 92 procent av de utbildade danslärarna från Luleå tekniska universitet i Piteå får direkt efter examen spännande tjänster runt om i landet, berättar Cecilia Björklund Dahlgren.

I media

Björklund-Dahlgren, Cecilia - Professor

Organisation: ÖVRIGT, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: K115 - Piteå»