Stor satsning på universitetets körverksamhet

Publicerad: 4 december 2017

Den professionella körverksamheten på Luleå tekniska universitet i Piteå tilldelas över tre miljoner kronor från Kempestiftelserna, Curt Boströmsfonden och Region Norrbotten.

– Det här innebär en unik möjlighet att långsiktigt utveckla en konstnärlig excellens och att skapa ett fundament för att idéer nu kan bli förverkligade. Framtiden ligger i mångt och mycket i våra studerande i dirigering och komposition. Nu kan vi skapa professionella projekt med kolleger och studenter som ökar kompetensen inom närliggande musikaliska områden. Jag tror också att den konstnärliga miljön kan locka fler studenter att söka våra utbildningar, säger Erik Westberg, professor i kördirigering vid Luleå tekniska universitet och fortsätter.

– Jag blir både lycklig och ödmjuk för den generositet som de olika bidragsgivarna visat. Vi har under många år arbetat för att nå denna nivå och detta känns som en bekräftelse på den höga standard som universitetets körverksamhet håller.

Möjliggör nya samarbeten

Den professionella körverksamheten tilldelas 1,5 miljoner från Kempestiftelserna, 1 miljon från Curt Boströmfonden och Region Norrbotten har beslutat om 200 000 kronor i år med en avsiktsförklaring om ytterligare 400 000 kronor under åren 2019-2020. Det ekonomiska tillskottet öppnar upp en rad nya möjligheter till samarbeten och konstnärligt utvecklingsarbete.

– Den nya musiken har alltid varit viktig för mig. En självklarhet blir därför att samarbeta med nutida tonsättare och att skapa verk tillsammans med artister utanför den klassiska genren. Bidraget innebär också nya möjligheter till regionala, nationella och internationella turnéer, samarbeten med andra högskolor, internationellt verksamma solister, professionella ensembler och orkestrar samt utgivning av inspelningar på cd och på nätet. Jag tror också att den konstnärliga miljön kan locka fler studenter att söka våra utbildningar. Ett tekniskt universitet med denna högklassiga konstnärliga verksamhet – en fantastisk idé som nu blir verklighet, säger Erik Westberg.

Vill satsa på kvalitet och långsiktighet

Erik Westberg är en Sveriges absolut mest välmeriterade kördirigenter och har rönt stor framgång både med sin egen vokalensemble och med Musikhögskolans kammarkör. Han känner sig självklart glad och hedrad av förtroendet som bidraggivarna visar honom och universitetets körverksamhet.

– Bidragsgivare vill satsa på det som håller kvalitet och där det finns långsiktiga mål. Nästa år fyller Vokalensemblen 25 år. Vilket fenomenalt sätt att få fira konstnärlig och pedagogisk verksamhet in i framtiden!

I media

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande