Johan Sterte

En unik skapelse vid vårt universitet

Publicerad: 18 oktober 2012

Luleå tekniska universitet är ett tekniskt universitet med bredd, brukar jag med stolthet säga när jag presenterar vår verksamhet.

I sådana sammanhang lyfter jag oftast fram musiken, ett område där vi attraherar studenter från hela Sverige och där vi märks och syns i hela världen. Konstnärlig forskning och utveckling är i fokus och vi har högt ställda ambitioner.

Världens modernaste orgel – Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet – är ett tekniskt såväl som konstnärligt underverk, en unik skapelse. Vad kan passa bättre vid ett tekniskt universitet med bredd? En vision som realiseras. Ett resultat som är världsunikt och som ger stora möjligheter för framtida forskning, utveckling och utbildning.  Dessutom ger den oss som bor i regionen en unik möjlighet att attrahera musiker av världsklass och vi får avnjuta musik som ingen annan kan höra, åtminstone inte direkt från källan.

Visst är det fantastiskt vad kreativa och visionära medarbetare, generösa och insiktsfulla finansiärer och en stödjande omgivning kan åstadkomma vid vårt universitet.

Johan Sterte,

rektor, Luleå tekniska universitet